Aanmeldprocedure
Vanwege de veranderingen in de zorg (overheveling AWBZ naar Wmo en Wlz) is onderstaand proces mogelijk aan verandering onderhevig.
Wilt u voor verblijf, begeleiding bij wonen en/of dagbesteding door de RIBW in aanmerking komen, dan is een besluit van uw gemeente, of een nog geldige indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Ook voor jongeren onder de 18 jaar is een besluit van de gemeente nodig of is een nog geldige indicatie van Bureau Jeugdzorg vereist. Als de gemeente een besluit heeft genomen over uw ondersteuningsvraag, krijgt u een beschikking toegestuurd. Als u van tevoren kenbaar heeft gemaakt dat de begeleiding van de RIBW uw voorkeur heeft dan krijgt de RIBW de toekenning binnen.
Voorwaarde voor dienstverlening
De RIBW richt zich op zorg aan mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (of het vermoeden daarvan). Het gaat om beschermd wonen, ambulante begeleiding, ontwikkelingsgerichte dagbesteding en inloopvoorzieningen.
Beschermd wonen
Indien u een beschermende woonomgeving met intensieve zorg nodig heeft kan uw huisarts of behandelaar samen met u een aanvraag doen bij GGD Gelderland-Zuid. De GGD onderzoekt uw vraag en stuurt het advies naar de gemeente. De beschikking wordt vervolgens door de gemeente afgegeven. U komt hiermee in aanmerking voor verblijf in een woning van de RIBW.
Ontvangt u nu zorg via de Wet langdurige zorg en wilt u beschermd wonen bij de RIBW? Neem dan contact op met het RIBW Voordeurteam voor informatie over de aanmeldprocedure.
Ambulante begeleiding
U kunt samen met uw huisarts of uw behandelaar bij het sociaal (wijk)team/gebiedsteam - deze naam is afhankelijk van de gemeente waarin u woont - een ondersteuningsvraag doen voor ambulante begeleiding. Dat is specialistische begeleiding van de RBW in uw eigen woonomgeving. In een gesprek gaat een functionaris van het sociaal wijkteam nader op uw zorgvraag in en bespreekt de ondersteuning die nodig is. Mocht u in aanmerking komen voor ambulante begeleiding van de RIBW, dan ontvangt u een beschikking van uw gemeente. De RIBW krijgt een toekenning toegestuurd van de gemeente. Het RIBW-team in uw wijk neemt contact met u op om afspraken te maken over de start en inhoud van de ambulante begeleiding.
Dagbesteding en arbeidsmatige projecten
Om gebruik te kunnen maken van de dagbestedingsactiviteiten of arbeidsmatige projecten van de RIBW heeft u een beschikking nodig van uw gemeente. In een gesprek met het sociaal (wijk)team/gebiedsteam van de gemeente kunt u uw vragen voorleggen. Voor meer informatie over de aanmeldprocedure kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Servicepunt Dagbesteding & Werk in Nijmegen, e-mail.
Overgangsperiode in 2015
Heeft u een ZZP-indicatie (zorgzwaartepakket) voor een beschermende woonomgeving, dan is deze nog maximaal vijf jaar geldig.
Heeft u van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een indicatie gekregen waar in staat dat u recht heeft op ambulante begeleiding of dagbesteding, dan houdt u maximaal een jaar lang de rechten die bij deze indicatie horen. Op het moment dat uw indicatie eerder afloopt kunt u bij uw sociaal wijkteam (of regieteam/gebiedsteam) in uw gemeente een verlenging vragen. Uw begeleider kan u daarbij ondersteunen. Deze procedure kan per gemeente verschillen.
Krijgt u nu ondersteuning via de Wmo, dan kan de gemeente via het sociaal wijkteam of GGD Gelderland-Zuid in een gesprek met u voeren en vragen of u op een andere manier ondersteuning wilt krijgen.
Aanmeldingsprocedure
Een aanmelding voor begeleiding bij de RIBW verloopt volgens een vaste procedure. Deze procedure geeft meer informatie over de stappen die de RIBW volgt nadat de toekenning van uw beschikking door ons ontvangen is.
Ga naar het stappenplan.
Eigen bijdrage
Vanaf de leeftijd van 18 jaar is elke persoon die zorg afneemt verplicht hiervoor een eigen bijdrage te betalen. Bent u boven de 18 jaar, dan is uw eigen bijdrage afhankelijk van uw inkomen en uw vermogen, de samenstelling van uw huishouden en de gemeente waar u woont. De hoogte van de bijdrage wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Op de website van het CAK, kunt u zelf berekenen hoe groot die bijdrage is.
Bent u jonger dan 18 jaar dan betalen uw ouders een ouderbijdrage. De ouderbijdrage is een bijdrage in de kosten van jeugdhulp waarbij er sprake is van hulp met verblijf buiten het gezin.
Meer informatie?
RIBW Nijmegen & Rivierenland
Voordeurteam
Postbus 1437, 6501 BK Nijmegen
T 088 382 24 22
Via onze contactbutton, die u vindt op elke pagina van deze website, kunt u een vraag stellen.
Voor informatie over de begeleidingsmogelijkheden die de RIBW biedt, kunt u zich altijd vrijblijvend oriënteren. Dit kan telefonisch via 088 382 24 22 of per e-mail
U bent ook van harte welkom voor een persoonlijk informatie-
gesprek. Wij helpen u graag snel en vakkundig op weg.