Kwartiermaken
Hoeveel rollen vervul jij in je leven? Die van partner, werknemer, vriend/in, leerling? Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een ernstige psychiatrische aandoening weinig rollen vervullen.
Het vangnet (maatschappelijk steunsysteem) van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening is dan ook beperkt. Gaat het niet goed, dan zijn er dus minder mensen om op terug te vallen. Mensen met een klein maatschappelijk steunsysteem hebben dan ook minder mogelijkheden tot herstel. Wij streven er dan ook naar om samen met de cliënt het maatschappelijk steunsysteem te vergroten. Maar hiervoor is ook nodig dat de omgeving meer betrokken is bij cliënten en hun aandoening.
Vertrouwde woonomgeving
Meer onder de mensen komen en beter je weg vinden in je directe leefomgeving. Je burger voelen in de maatschappij en zo gewoon mogelijk functioneren in een goed maatschappelijk klimaat. Dat is waar wij samen met de cliënt naar streven.
Dat cliënten zo veel mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen is dan ook van groot belang. Daarom doen wij onze uiterste best om de begeleiding zo dicht mogelijk bij de cliënt te organiseren. We werken met wijkteams in de steden en (grotere) dorpen en regioteams in de landelijke, meer uitgestrekte gebieden.
Stigma
Om je thuis te voelen in je woonomgeving is het belangrijk dat je ook welkom bent. Het wegnemen van vooroordelen zien wij dan ook als een belangrijke taak. Uit onderzoek is gebleken dat stigma de grootste belemmering vormt tot het mee doen in de samenleving. Door informatie te geven over psychiatrische aandoeningen. Begrip te kweken door cliënten een gezicht te geven, hopen wij dat cliënten steeds meer rollen vervullen in het leven. Daarmee dragen wij samen bij aan het herstel van mensen met een psychiatrische aandoening.