Vanaf zijn veertiende was het bij Lars geregeld chaos in zijn hoofd. Hij ging ‘in en uit therapie’, maar werd onrustig en kreeg concentratieproblemen. Hij haalde met moeite zijn eindexamen vmbo-kader en volgde diverse opleidingen, van Maatschappelijke zorg tot vmbo-t en Verpleegkunde. Met wisselend succes. Ook ging hij twee keer in dagbehandeling: drie maanden lang drie dagen per week therapie. Daar bleek dat hij ADD heeft en hoog-sensitief is.

Op 21-jarige leeftijd ging het van kwaad tot erger. “Ik voelde me somber en kon niets meer, behalve in mijn bed liggen en me ellendig voelen.” Lars kreeg de diagnose ‘depressie’. Met medicatie leek het goed te gaan, maar het ging bergafwaarts.

Keerpunt

Uiteindelijk was de depressie zo erg dat Lars niet meer op de wereld wilde zijn. Het keerpunt was een etentje bij zijn ouders. “Op een gegeven moment zei ik dat ik elke ochtend wakker werd met de gedachte ‘ik wil dood’. Mijn vader kwam direct in actie.” Met zijn vader ging Lars naar zijn therapeut en zei dat hij wilde worden opgenomen. “Ik was op. Ik had zoveel therapie gehad, zoveel medicatie. Als dat etentje met mijn ouders er niet was geweest, had ik geen andere uitweg gezien als een einde aan mijn leven.”

Lars werd acht maanden opgenomen op een semi-gesloten afdeling. “Dat was een nare periode. Je wordt uit de maatschappij gehaald en leeft in een bubbel. Tegelijkertijd heb ik er mooie momenten beleefd en vrienden gemaakt.” In december 2019 was Lars sterk genoeg om weer de maatschappij in te gaan, maar kon dat niet alleen. Hij had daarom wekelijkse therapiegesprekken, hield contact met zijn psychiater en kreeg hulp van RIBW Nijmegen & Rivierenland.

Begeleid thuis

Voor de opname woonde Lars met twee vrienden op kamers en daar kon hij terugkomen. “Zelfstandig wonen met begeleiding vanuit de RIBW is ideaal voor mij. Mijn begeleiders komen twee keer per week langs om te kijken naar praktische zaken, van boodschappen doen en koken tot bespreken hoe je de dag door komt. In de kliniek werd dat allemaal voor mij gedaan. Ik moet dat opnieuw leren.”

Via de RIBW keek Lars bij verschillende dagbestedingsprojecten. “Het vlammetje was weer gaan branden en stilzitten is niet goed voor mij. Ik ontdekte dat ik iets wilde als ervaringsdeskundige. Ik heb tien jaar ervaring in de ggz, met verschillende therapieën, medicatie en visies. Hiermee wil ik jonge mensen en volwassenen helpen.” Lars maakte met hulp van bureau Herstel van de RIBW een interactieve presentatie over zijn verhaal en benaderde zelf organisaties en scholen.

Praktijkverhaal

Lars meent dat een praktijkverhaal soms beter werkt dan theorie. “Ik weet hoe het is om je slecht te voelen. Dat wil ik overbrengen, samen met informatie over wat je kan doen.” Tijdens zijn eerste presentatie aan de leerlingenraad en adjunct-directeur van vmbo-school Het Rijks ontstonden er meteen goede gesprekken. Lars wil het nu uitbreiden en denkt aan presentaties bij gemeenten, sportclubs of scholen maar ook voor ggz-professionals.

Het delen van zijn ervaringen geeft Lars het gevoel dat zijn depressie nut heeft gehad. “Ik wil psychische problemen bespreekbaar maken en erkennen dat depressie er kan zijn.” Lars heeft geen therapie meer maar nog wel begeleiding van de RIBW. “Dat helpt om het motortje draaiend te houden. Ook is het fijn om mijn hart te kunnen luchten als ik ergens tegenaan loop. Als ik een dipdag heb, kan ik die samen evalueren en relativeren. De volgende dag kan ik er dan weer tegenaan.”

Campagnefilm #Oogvoorelkaar


Contact

Wil je graag in contact komen met Lars? Of wil je graag met Lars samenwerken? Bekijk hier zijn eigen flyer of maak een connectie met hem op LinkedIn. 

andere interessante ervaringsverhalen

Maatjes Ilona en Nicole over de Vriendendienst van RIBW Nijmegen & Rivierenland

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Nieuws

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten