“Op jezelf, maar aanleunen bij de groep. Dat geeft een veilig gevoel. ”

Beschermd thuis bij de RIBW

Soms woon je zelfstandig, maar vind je het fijn om af en toe aan te sluiten bij een beschermd wonen groep. Met beschermd thuis sluit je makkelijk aan bij een groep, of bel je als dat nodig is. Maar, het kan ook zijn dat je beschermd woont, maar meer zelfstandig wilt zijn. Met beschermd thuis woon je in je eigen appartement, maar kun je dag en nacht terugvallen op begeleiders als dat nodig is. 

Begeleiding

Een vaste begeleider vanuit een beschermd wonen team uit de buurt, komt een aantal uur per week bij je langs en kent jouw situatie. Samen stel je een herstelplan op: wat kun je zelf nog prima? Waar heb je echt hulp bij nodig? Welke doelen heb je en hoe kan je die bereiken? Ons uitgangspunt is hierbij; houd zoveel mogelijk regie op je eigen leven. Samen werken we aan concrete doelen en beginnen bij die zaken die jouw herstelproces het meest in de weg staan. Zo werk je stap-voor-stap aan je herstel.

Beschermd thuis aanvragen

Wil je Beschermd thuis aanvragen? Bespreek dat dan met je psychiater, (huis)arts, begeleider van een instelling en/of een naaste. De aanmelding loopt volgens een procedure via de GGD Gelderland-Zuid en de gemeente Nijmegen. Als je mag wonen bij de RIBW krijg je hiervoor een beschikking. Deze is 2 tot 5 jaar geldig. Vervolgens gaat de RIBW met je in overleg welke beschermd wonen vorm het beste bij je past. Wil je meer weten over de stappen die je moet volgen om je aan te melden?​ Bekijk dan de aanmeldpagina.

Voor professionals

De RIBW biedt de volgende producten aan: Begeleiding individueel en begeleiding groep (woonzorg). Cliënten kunnen aansluiten bij een beschermende woongroep (met uitzondering van de lichtste variant van Beschermd thuis) en gebruikmaken van 24-uurs beschikbaarheid en bereikbaarheid en dagbesteding. Zinvolle dagbesteding vinden wij een belangrijk onderdeel van het traject. Beschermd Thuis kent drie producten: Licht, Groep licht en Groep middel. Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina voor professionals.

Cato
Story title

Ervaringsverhalen

Cato over bijna op jezelf wonen en je eigen ritme bepalen

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over beschermd thuis.