Tijdens de coronapandemie is er grotere kans op psychische klachten door de eenzaamheid, zorgen over je baan en de toekomst en de angst om ziek te worden. Desondanks nam het aantal zelfdodingen in 2020 niet toe ten opzichte van 2019.

Vanaf maart vorig jaar ging Nederland voor het eerst in lockdown door de uitbraak van het corona-virus. Deskundigen waarschuwden voor een toename van het aantal zelfdodingen, door de toename van allerlei risicofactoren zoals eenzaamheid , werkloosheid en financiële problemen, maar die verwachte toename bleef in 2020 uit.

De door 113 Zelfmoordpreventie opgerichte Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie monitorde maandelijkse het aantal zelfdodingen op basis van gegevens van GGZ-instellingen, de politie, maar ook van bijvoorbeeld ProRail en NS. Het specifieke aantal zelfdodingen is niet bekend gemaakt maar zou vergelijkbaar zijn met het aantal in 2019. Dat waren volgens het Centraal Bureau van de Statistiek 1811 mensen tegenover 1829 mensen in 2018.

Dat het aantal suïcides ondanks de pandemie vorig jaar landelijk niet tot een piek leidde, is verrassend volgens 113 Zelfmoordpreventie. Tijdens de vorige grote crisis , de economische crisis in 2008 steeg het aantal zelfdodingen wel in Nederland. Mogelijk dat doordat dit alle Nederlanders treft het gevoel van verbinding en de saamhorigheid is vergroot.

Het lijkt echter nog te vroeg om definitief conclusies te trekken over de relatie tussen de coronacrisis het het aantal zelfdodingen. Er is wel degelijk een toename van het aantal mensen die hulp zoeken bij 113 in verband met suïcidale gedachtes. Het gevaar dat de coronacrisis gevolgd wordt door een economische recessie ligt op de loer. Tijdens een financiële crisis komen allerlei risicofactoren voor zelfdoding naar boven: denk aan financiële stress, relatiestress, baanverlies. Bij de economische crisis zagen we de suïcidecijfers stijgen, nog voor de werkloosheid omhoog ging.

Heb jij hulp nodig?
Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 (24/7 bereikbaar), 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 0900 0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Bron: https://nos.nl/artikel/2365475...

andere interessante nieuwsartikelen

De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten
Bezoek de buitenexpositie KIND VAN van 11 t/m 29 maart
Bezoek de buitenexpositie KIND VAN van 11 t/m 29 maart
3 minuten
Dunavast en RIBW tekenen voor zorgwoningen in Nijmegen
Dunavast en RIBW tekenen voor zorgwoningen in Nijmegen
3 minuten