Er verschijnen steeds meer brievenbussen bij Nederlandse begraafplaatsen en kerken. Het gaat om een vorm van rouwverwerking, waarbij nabestaanden een brief ‘sturen’ naar hun overleden dierbaren. Initiatiefnemer Brecht Klaassen plaatst brievenbussen in Beuningen, Winssen, Weurt en Ewijk. Ze doet zelf de eerste brief op de post in de Beuningse Sint Corneliuskerk. De boodschap richt ze aan haar overleden vader.

Klaassen liet zich inspireren door een vrouw uit Elburg, die een soortgelijk project heeft opgezet. In en rondom Beuningen zijn die brievenbussen er nog niet. Klaassen besluit dit idee in haar eigen regio uit te werken.

Hemelpost helpt bij rouwen
Bijna elf jaar geleden overleed de vader van Klaassen. Door middel van een brief, kan ze hem toch zeggen wat ze op het hart heeft. “Mijn vader is op een dinsdag overleden en ik zou het weekend daarna naar hem toegaan. Ik heb mij erg schuldig gevoeld over dat ik niet een weekend eerder op bezoek ben gegaan toen hij in het ziekenhuis lag. Dat heb ik hem ook geschreven.”

Dat hemelpost helpt bij rouwen, besefte Klaassen zich ook toen een bewoonster van hulpverleningsorganisatie RIBW plots kwam te overlijden. Klaassen is daar al vijf jaar vrijwilliger en kende de bewoonster goed. “Zij heeft euthanasie laten plegen en dat hebben wij op het werk van dichtbij meegemaakt. Het heeft een impact gehad op de bewoners, de collega's en op mij.” Klaassen gunt hen de mogelijkheid hun rouw te verwerken en dat is een extra drijfveer voor haar om dit project door te zetten.

Van alle kanten hulp
Stichting Perspectief verwees Klaassen naar Sint Corneliuskerk in Beuningen. De eerste brievenbus wordt daar in het portaal geplaatst. “De insteek van deze kerk is dat iedereen welkom is en we niet oordelen op wie je bent. Ik hoop dat veel mensen gebruik zullen maken van de brievenbus. Ik heb ontdekt dat mensen op zoek zijn naar nieuwe vormen van vieren en rouw verwerken. Deze vorm zal het denk ik goed doen”, vertelt pastor Ruud Roefs.

Ook RIBW Nijmegen & Rivierenland, een regionale instelling voor begeleiding bij wonen, dagbesteding en werk, draagt bij. De cliënten van de afdeling houtwerkplaats, Hout & Meer, hebben de brievenbussen met aandacht en liefde gemaakt.

Wat gebeurt er met de brieven?
De bussen komen vol te staan met brieven. Maar wat gebeurt er eigenlijk met die stapel? Uitvaartverzorger Jolanda Hijmans vertelt dat de brieven jaarlijks worden opgehaald en ritueel worden verbrand. De rook die opgaat in de lucht symboliseert het contact met mensen in het hiernamaals. De brieven bereiken op deze manier de hemel. Hijmans heeft Klaassen vanaf het begin bijgestaan. De uitvaartverzorger denkt mee over de invulling van deze jaarlijkse bijeenkomst.

Brieven naar de hemel een opvallende trend
De brievenbussen zijn te vinden in de provincies Brabant, Drenthe, Flevoland en op zeven plekken in Gelderland. Het lijkt een trend te zijn. “In een samenleving waarin religie steeds meer op de achtergrond raakt, blijft de behoefte naar rituelen en een vorm van contact met nabestaanden nog steeds bestaan", verklaart Dries de Moor, docent Zingeving aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). "Het schrijven en sturen van de brief is ook een ritueel, net als het verbranden van de brieven. Je kunt het zien als een creatieve vorm die deze tijd past.”

Volgens De Moor hoef je niet religieus te zijn om hier steun uit te halen. “Het gaat hierbij om de verbeeldingskracht. Natuurlijk weten mensen dat de brief niet letterlijk bij de overledene terecht komt, maar het gevoel van verbondenheid is er wel."

Bron: Omroep Gelderland

andere interessante nieuwsartikelen

De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten
Bezoek de buitenexpositie KIND VAN van 11 t/m 29 maart
Bezoek de buitenexpositie KIND VAN van 11 t/m 29 maart
3 minuten
Dunavast en RIBW tekenen voor zorgwoningen in Nijmegen
Dunavast en RIBW tekenen voor zorgwoningen in Nijmegen
3 minuten