Het RIBW vangt gedurende de winterperiode in haar pand aan de Kwelkade in Tiel twee keer zoveel daklozen op dan normaal. Door de slaapruimten anders in te delen en schotten te plaatsen, kunnen acht mensen zonder dak boven hun hoofd overnachten. De noodregeling in verband met corona en de winterperiode geldt tot 1 april.

Voor deze tijdelijke aanpak is volgens een woordvoerster gekozen om te voorkomen dat daklozen buiten moeten overnachten in de strenge vorst. Ook in Nijmegen is sprake van een verruimde regeling.

,,We hebben altijd vier opvangplekken. Vanwege de strenge winter willen we meer mensen onderdak kunnen bieden. Cliënten kunnen ook al eerder bij ons terecht, vanaf 15.00 uur en daarnaast zorgt de Iriszorg ook voor dagopvang”, legt de RIBW-woordvoerster uit.

,,Daarnaast zijn we ook in de weekenden open. We weten vrij goed wie er dakloos zijn in Tiel en houden die cliënten ook in de gaten. Als iemand er in de avond nog niet is, gaan we buiten kijken waar ze zijn. Dan kunnen ze alsnog komen. Maar er zijn ook daklozen die per se buiten willen blijven. Wij zorgen er dan voor dat ze in elk geval een sheltersuit (jas èn slaapzak) hebben zodat ze niet kunnen doodvriezen.’’

Als zich meer mensen melden om te overnachten aan de Kwelkade dan er bedden zijn, wordt de deur niet voor hun neus gesloten. Die kunnen dan terecht bij de opvang in Nijmegen, laat het RIBW weten.

andere interessante nieuwsartikelen