In de WRAP-cursusgroepen van RIBW Nijmegen & Rivierenland werkt ieder aan een eigen plan om grip op het leven te krijgen. “Het is een zelfmanagementplan met gereedschapskoffer, vol tools die je in de jaren hebt ontwikkeld”, vertelt Anne Tomassen-van Kessel, herstelcoach bij RIBW Nijmegen & Rivierenland. “Daar put je uit als je vroege waarschuwingstekens krijgt dat het niet goed gaat. Ook zit er een dagelijks onderhoudsplan in en een crisisplan.”

WRAP geeft mensen houvast en gaat uit van peer support: steun van deelgenoten. Anne heeft persoonlijk ervaren hoe WRAP werkt. “In tijden dat het slecht met mij ging, heb ik geoefend in omgaan met heftige emoties. Ik heb veel geëxperimenteerd, van observeren en in het moment zijn tot vaak douchen en zelfs bomen knuffelen. Een aantal dingen daarvan zitten nu in mijn gereedschapskoffer.”

Dagelijks onderhoud
Om te zorgen dat ze zich goed blijf voelen, kan ze hiermee aan de slag. “Ik kan nu voor mezelf zorgen. Het dagelijks onderhoudsplan vanuit WRAP heeft me geholpen om me fijn te voelen, liefde te voelen en goed te kunnen functioneren.” Het mooie van WRAP vindt Anne dat het crisisplan persoonlijk is. “In een crisis kun je het niet alleen, maar iedereen beslist zelf waar je anderen in betrekt. Je hebt bovendien een post-crisisplan. Dat gaat over hoe je na een crisis voor jezelf kunt zorgen. Ik vind dat een geweldig mooie toevoeging.”

Ervaringskennis
Mensen leren niet per se iets nieuws in de WRAP-cursus. Anne: “We hebben het met elkaar over de ervaringen van de deelnemers. Hoe zijn zij eerder met bepaalde situaties omgegaan? Met die ervaringskennis weet je hoe je goed voor jezelf kunt zorgen.” In de groep raken mensen ook geïnspireerd door elkaar, merkt Anne. “Deelnemers denken verder dan ze alleen zouden doen. Iedereen heeft zijn eigen manieren van omgaan met dingen. Zo kwam iemand laatst met een ‘Fuck it list’ in plaats van een ‘Bucket list’, vanuit het idee dat je sommige dingen ook even niet kunt doen.”

Facilitators
De cursussen worden gefaciliteerd door ervaringsdeskundige RIBW-medewerkers en vrijwilligers. Daarvoor volgen ze een facilitators training. Anne volgde de cursus Advanced level WRAP facilitator, samen met haar collega Eefje Broekmans. “Eefje en ik kunnen nu als enigen in de regio nieuwe facilitators trainen en de huidige facilitators voorzien van intervisie en bijscholing”, vertelt Anne. “Werken met WRAP is heel hoopgevend. Het gaat uit van kracht en niet van klacht, met ruimte voor ieders eigen ervaring. Niets moet, alles mag. De basis is: zorg voor jezelf. Wat heb jij nodig om het beste uit cursus te halen?”

Wat is WRAP?
WRAP is een evidence based cursus binnen de RIBW Nijmegen & Rivierenland. De naam WRAP staat voor Welness Recovery Action Plan. In dit plan staan vijf begrippen centraal: hoop, steun, eigen ontwikkeling, persoonlijk verantwoordelijk en opkomen voor jezelf. Zowel medewerkers als cliënten kunnen deelnemen aan een WRAP-cursus. In groepen van acht tot tien deelnemers komen mensen acht bijeenkomsten bij elkaar. Op het eind krijgen ze een certificaat.

andere interessante nieuwsartikelen

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten