“Leer weer met vertrouwen naar de toekomst te kijken ”

Het doel van onze begeleiding is om weer grip te krijgen op je leven. En psychische zoveel mogelijk gezond te blijven, goede kwaliteit van leven te hebben en je gelukkig te voelen. Samen kijken we naar wat wel mogelijk is. En wat jij nodig hebt om mee te kunnen doen in de samenleving. 

Je krijgt een vaste begeleider die jouw situatie kent. Je bepaalt zelf de doelen die voor jou belangrijk zijn. Samen stel je een herstelplan op: wat kun je zelf nog prima? Waar heb je echt hulp bij nodig? Hoe kan ik mijn doelen bereiken? Welke dingen hebben prioriteit? We bespreken alle dingen die jouw helpen en jouw wensen staan centraal. Dit noemen we ook wel positieve gezondheid en herstelondersteunende zorg.

Je begeleider komt geregeld bij je langs. Je werkt samen aan je dagindeling, op tijd rekeningen betalen en andere dingen waar je hulp bij nodig hebt. Zo krijg je weer structuur en overzicht. Onze ondersteuning duurt zolang als nodig is, en zo kort als het kan. Het einddoel is voor iedereen anders. De één wil zelfstandig wonen, de ander kan die stap (nog) niet nemen en blijft wonen bij RIBW Nijmegen & Rivierenland.

Onze begeleiding

We geven je begeleiding bij verschillende onderdelen in je leven. Wij noemen dat leefgebieden. Hieronder lees je meer over hoe wij je ondersteunen bij wonen, dagbesteding, werken & leren, sociale relaties, financiën & administratie en gezondheid & zingeving. 

Wil je weten wat onze begeleiding voor iemand kan betekenen? Bekijk hier dan de video van Ralf waarin hij deelt hoe hij eerst bij de RIBW woonde en later, met begeleiding, op zichzelf ging wonen. 

Wonen

Soms lukt het door je psychische belemmering niet om je huishouden op orde te houden. Bijvoorbeeld om de was te doen, schoon te maken of boodschappen te doen. Het kan ook zijn dat je nog moet leren hoe je een goede planning kunt maken om alle huishoudelijke taken goed te kunnen organiseren. RIBW Nijmegen & Rivierenland helpt je hierbij.

Dagbesteding

Een goede structuur in je dag is belangrijk voor je herstel. Dat is onze ervaring en we horen het ook terug van onze cliënten. Daarom is werk, leren of dagbesteding een vast onderdeel van onze begeleiding. Samen zoeken we een zinvolle besteding van de dag, bij de RIBW of daarbuiten. Weten wat je zoal kan doen? Bekijk dan de pagina Participatie

Werken & leren

Misschien wil je wel een opstap naar werk of een opleiding die bij je past. Dit brengt je namelijk structuur, inkomen, sociale contacten en waardering. Je kunt bij ons leren bij verschillende leerwerkplekken. Ook kunnen we je begeleiden naar een betaalde baan. Dat doen wij via de methode IPS. Ook werken we samen met het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen en het UWV. Weten wat je zoal kan doen? Bekijk dan de pagina Werken & leren.

Sociale relaties

We kijken samen met jou hoe je sociale contacten kunt opbouwen en onderhouden. Door psychiatrische klachten raken sociale relaties vaak verstoord. Tegelijk zijn ze juist heel belangrijk voor een goed en duurzaam herstel. Daarom helpen we om weer in contact te komen met je naasten of om nieuwe contacten te leggen. Bijvoorbeeld in de training ‘Omgaan met anderen’ en via RIBW Vriendendienst ‘Gewoon een maatje. Weten wat je zoal kan doen? Bekijk de pagina Met & voor elkaar en Trainingen.

Financiën & administratie

Geldproblemen en schulden geven veel stress. En dat heeft zijn weerslag op gezondheid, relaties, wonen en werk. Daarom is het goed om zicht te hebben wat er maandelijks binnenkomt en wat er uit gaat. Je begeleider kan je helpen om jouw financiën weer op orde te krijgen. En bij de training ‘Geld en administratie’ leer je o.a. omgaan met geld, verwerken van de post, contact met bedrijven en geld sparen. Bekijk onze trainingen op de pagina  Trainingen.

Gezondheid & zingeving

Beweging, sporten, gezond eten: goed voor lichaam én geest. Daarom hebben we in onze begeleiding veel aandacht voor een gezonde leefstijl. Dit noemen we ‘VITA’. Ook kan de training ‘Gezond leven’ je helpen bij een dag- en nachtritme, voldoende bewegen, maaltijden koken, gezond eten en structuur vasthouden. Voor mentale en emotionele ondersteuning geven we trainingen om jezelf beter te leren kennen en verder te ontwikkelen.  Zo bieden we bijvoorbeeld yoga of mindfulness aan. Weten wat je zoal kan doen? Bekijk de pagina Trainingen.

Astrid
Story title

Ervaringsverhalen

Astrid ging zelfstandig wonen in een bekende omgeving

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.