Benieuwd hoe het is om als psychiatrisch begeleider te werken bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland? Collega Evan vertelt je er alles over:

Aan de slag als psychiatrisch begeleider

Als ambulante psychiatrisch begeleider ondersteun je cliënten in hun hersteltraject. Vanuit je vakmanschap stel je samen met je cliënt, en soms zijn naastbetrokkenen, een herstelplan op. Dit is de basis waarmee je jouw cliënt begeleidt en stimuleert in zijn of haar ontwikkeling. Een belangrijke taak is ervoor te zorgen dat cliënten zo zelfstandig mogelijk leven en meedoen in de maatschappij.

Ambulant psychiatrisch begeleider bij de RIBW

Je biedt ook praktische hulp door te ondersteunen bij het vinden van werk, begeleiden bij het kiezen van een geschikte school of deelname aan leer- en ervaringstrajecten. Ook de begeleiding en ondersteuning van het 'thuisfront' speelt een belangrijke rol. Je voert gesprekken met de familie en spreekt over de moeilijkheden en mogelijkheden die je tegenkomt.

Wat vragen we van jou?

Psychiatrisch begeleiders hebben een zorggerelateerde opleiding. Verder ben je een deskundige op het gebied van sociale psychiatrie en herstelondersteunende zorg en werk je methodisch, doelgericht en efficiënt.

Je collega's

Je werkt in een team met meerdere persoonlijk begeleiders. De zorgcoördinator coördineert jullie team. Je collega's uit je team komen regelmatig samen op één centrale plek in het werkgebied. En natuurlijk staan jullie tussendoor ook voor elkaar klaar.

Er is een informele sfeer en ruimte voor jou om initiatief te nemen of ideeën in te brengen. Ook is er ruimte om te leren en jezelf te ontwikkelen. 

Je werkplek

Omdat je ambulant werkt ben je vaak onderweg. Afhankelijk van je werkgebied ga je lekker op de fiets, of met de auto, van de ene cliënt naar de andere. Je bent onderdeel van een team, maar werkt ook heel solistisch. Overleggen gebeuren vaak telefonisch. 

Je begeleidt mensen thuis, in hun eigen woning. Je krijgt een eigen caseload waar je verantwoordelijk voor bent. Je beheert je eigen agenda en stemt je werkdagen en tijden af met je collega's. 

Training & scholing

Collega’s zijn erg tevreden over onze trainingen en scholingsmogelijkheden. En dat is belangrijk want we willen blijven leren en ontwikkelen. Dat maakt en houdt ons professioneel en geeft het vertrouwen dat medewerkers uit vakmanschap handelen. Heb jij bepaalde studiewensen? Deze zijn zeker bespreekbaar! 

Ben je straks bij ons in dienst? Dan kun je gebruikmaken van het jaarlijkse individuele scholingsbudget. Ook zijn er digitale cursussen binnen de GGZ Ecademy. Daarnaast delen ervaren medewerkers regelmatig hun kennis tijdens interne trainingen. Verder help je als collega’s elkaar om beter te worden in je werk. Dit gebeurt meestal in intervisiegroepen.

Specialisatie

Omdat we een brede groep cliënten begeleiden, is er voldoende ruimte voor specialisatie. Zo kun jij je bijvoorbeeld specialiseren in het ondersteunen van mensen met een wlz-indicatie of verschillende persoonlijkheidsstoornissen. Maar ook specialisatie in persoonlijke verzorging is mogelijk. Of scholing in forensische begeleiding; voor cliënten die een strafmaatregel is opgelegd door de rechter.

Onze organisatie

Bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland werken zo'n 430 collega's en 74 vrijwilligers. Samen begeleiden en ondersteunen we ongeveer 1340 mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid. We hebben ruim 35 jaar professionele kennis en bieden een compleet aanbod: van beschermd wonen, ambulante zorg tot participatie.

Onze visie

We werken vanuit de visie op herstelondersteunende zorg. Dit betekent dat we luisteren naar wat een cliënt nodig heeft om te herstellen. Zijn of haar talenten, wensen en doelen staan centraal en de cliënt voert zoveel mogelijk eigen regie. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de pagina Missie, Visie en strategie