“Heb je een psychiatrische aandoening en kun je wel wat hulp gebruiken om je leven op orde te brengen? Wij zijn er voor je. ”

Aanvraagprocedure Beschermd Wonen* en Beschermd Thuis

Inclusief zinvolle dagbesteding

  1. Aanvragen beschikking
  2. Advies en afgeven beschikking
  3. Intake bij de RIBW
  4. Start ondersteuning

Lees meer in het stappenplan. 

Aanvraagprocedure ambulante begeleiding

  1. Aanvraag via sociaal wijkteam / breed basisteam**
  2. Intake bij de RIBW
  3. Start ondersteuning

Lees meer in het stappenplan. 

Aanvraagprocedure activiteiten Participatie & Werk

Bij ambulante begeleiding of als aparte dienst

  1. Gesprek met sociaal wijkteam / breed basisteam**
  2. Intake bij de RIBW
  3. Start zinvolle daginvulling

Lees meer in het stappenplan. 

* Toegang Beschermd Wonen adviseert aan de gemeente Nijmegen of iemand in aanmerking komt voor Beschermd Wonen. De GGD Gelderland-Zuid voert deze taak uit. De gemeente Nijmegen neemt een besluit en verstrekt de beschikking. Ze doet dit voor de gemeenten: Beuningen, Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Gennep, Berg en Dal, Heumen, Lingewaal, Mook & Middelaar, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West Maas & Waal en Wijchen en West Betuwe.

** De gemeente Nijmegen is een proef gestart om mensen door te kunnen verwijzen zonder beschikking. Woon je in de wijken Hatert, Dukenburg en Lindenholt en wil je gebruik maken van ambulante begeleiding en/of dagbesteding dan kun je zonder beschikking worden doorverwezen naar de RIBW.

*** Woon je in Nijmegen of Berg en Dal en neem je ambulante begeleiding af, dan hoef je hiervoor sinds 1 juli 2021 geen beschikking te hebben. Wel is een inschrijving vereist. Deze wordt afgegeven door RIBW Daadwerk. Je maakt zelf afspraken met de zorginstelling welke vorm van dagbesteding het best passend is. Voor het afnemen van dagbesteding betaal je geen eigen bijdrage.

Inlopen

De RIBW heeft verschillende inloopvoorzieningen. Deelname aan een inloopactiviteit is vrijblijvend en gratis. Ben je geïnteresseerd in het bezoeken van een inloop, kijk dan hier voor het overzicht met inlopen in jouw buurt.

Andere vormen van begeleiding

Vanaf 2021 leveren wij ook zorg die valt onder de Wet langdurige zorg (Wlz). Binnenkort publiceren we de aanmeldprocedure voor de Wlz.

Eigen bijdrage

Als je specialistische begeleiding afneemt bij de RIBW, dan betaal je hiervoor een eigen bijdrage. Deze bijdrage bepaalt het CAK en kan per jaar verschillend zijn. Voor Beschermd Wonen en Wonen onder de Wlz is deze bijdrage afhankelijk van je inkomen, je eigen vermogen, de samenstelling van je huishouden en je woonplaats. Voor Beschermd Thuis, ambulante begeleiding en dagbesteding, die niet binnen het pakket Beschermd Wonen of Beschermd Thuis valt, betaal je een vast abonnementstarief van € 19 per maand.

Saar
Story title

Ervaringsverhalen

Saar over haar angststoornis en dagactiviteitencentrum Htien

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.