Samenwerken met je netwerk, als je dat wilt
Welke mensen uit je directe omgeving zijn belangrijk in jouw herstelproces? Dat kan je partner zijn, je vader of moeder, een kind, familielid of vriend. Ze werken zoveel mogelijk samen met mensen die belangrijk zijn voor jou. Het kan ook zijn dat je (nog) geen netwerk hebt. Daarom begeleiden we jou om een persoonlijk netwerk op te bouwen of dit netwerk te versterken.
Het komt ook voor dat je geen contact wilt hebben met mensen uit je omgeving. Daarom werken we alleen samen met je naasten als jij hier toestemming voor geeft. En als je iets wilt delen met je naasten, dan ligt het initiatief hiervoor bij jezelf.
Ondersteuning voor naasten
Als partner, kind, ouder, broer, zus of vriend van iemand met een psychiatrische kwetsbaarheid komt er waarschijnlijk veel op je af. Je maakt je zorgen, wilt je naaste helpen en hebt waarschijnlijk veel vragen. Misschien wil je ook zelf graag gehoord worden, en natuurlijk ook nog goed voor jezelf zorgen.
Het helpt om zelf kennis te hebben over psychische aandoeningen. Gelukkig is er online veel informatie beschikbaar.
- Kijk bijvoorbeeld eens op de website 'Naasten in kracht'. Een website speciaal voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Hier vind je informatie over psychische aandoeningen, ervaringsverhalen en tips voor naasten. Ze organiseren onder andere ook voorlichtingsbijeenkomsten.
- Ook is de website van Mind Ypslion erg nuttig. Zij hebben o.a. een digitale community voor naasten van iemand met een psychische aandoening.
- GGZ-instellingen in de regio organiseren vaak ook cursussen voor naasten. Kijk maar eens op de websites van Pro Persona, IrisZorg of GGNet.
- Verder organiseert Indigo regelmatig laagdrempelige cursussen voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid.
- Ook voor kinderen die worden geconfronteerd met een psychische aandoening van een familielid worden cursussen georganiseerd en zijn er nuttige websites, zoals KOPP/KVO (Kinderen van Ouders met Psychische of Verslavingsproblemen).
- Houd je meer van luisteren? Luister dan eens de podcast: Stoorzender.
Bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland is het een mogelijkheid dat een belangrijke naaste van een cliënt wordt uitgenodigd bij het intakegesprek. Ook tijdens afstemming van de begeleiding en evaluatiemomenten is het mogelijk dat er op verzoek van de cliënt of begeleider iemand aansluit vanuit het netwerk van de cliënt.
Naastenvertrouwenspersoon
Als naaste van iemand die begeleid wordt bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland kun je ook kosteloos steun vragen aan onze naastenvertrouwenspersoon, Mark de Grauw. Mark wijst je de weg in de geestelijke gezondheidszorg en helpt je bij het leggen en onderhouden van contact met begeleiders, hulpverleners en behandelaren. Hij zorgt ervoor dat je tegenover al deze partijen een gelijkwaardige gesprekspartner bent.
Naastenvertrouwenspersoon Mark de Grauw:
- Luistert naar je verhaal en geeft antwoord op vragen.
- Geeft je algemene informatie over psychiatrische aandoeningen en onze begeleiding.
- Coacht je in het contact met begeleiders en leidinggevenden.
- Bemiddelt als je het niet eens bent met de begeleiding.
- Ondersteunt je bij het indienen van een klacht bij de Raad van Bestuur of de inspectie en helpt bij de klachtenafhandeling.
- Wijst je de weg naar lotgenotengroepen, cursussen en organisaties.
- Brengt de problemen van naasten onder de aandacht van de RIBW.
Contact met de naastenvertrouwenspersoon
De naastenvertrouwenspersoon van de RIBW is Mark de Grauw. Hij is verbonden aan Zorgbelang.
De adresgegevens zijn:
Mark de Grauw (Zorgbelang)
Telefoon: 06 53 88 56 72
E-mail: markdegrauw@adviespuntzorgbelang.nl
Ervaringsverhalen
Ashley over haar moeilijke jeugd en leven op straat
Wil jij ook onze ondersteuning?
Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt.
Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.