Wie zijn wij

WijkGGZ is met teams van GGZ-professionals en ervaringsdeskundigen actief in verschillende wijken in de regio Nijmegen en in de regio Rivierenland. Hierdoor kunnen we vroeg signaleren, snel starten en kortdurend ondersteunen.

WijkGGZ werkt aanvullend op de buurtteams en huisartsen en ondersteunt met GGZ-expertise. De teams richten zich op vroegtijdige signalering, door specialistische expertise in te zetten en behandeling en begeleiding samen te laten komen.

“Ik kreeg een half jaar begeleiding van WijkGGZ in Nijmegen Dukenburg. Na de intake hield ik contact met de ervaringsdeskundige van het team en spraken we elkaar regelmatig via WhatsApp, telefonisch of via de mail. We wandelde ongeveer eens per maand. Een fijne en laagdrempelige manier van contact. De gesprekken waren zoals met een vriendin, maar dan één met wat extra kennis. Heel menselijk en informeel. De ervaringsdeskundige deelde vaak eigen ervaringen en was naar mij oordeelvrij. We maakten geen plan voor de begeleiding maar bekeken bij elk contact wat er op dat moment nodig was en daar werd dan ruimte voor gemaakt. Dit informele karakter vond ik juist heel fijn.”

Inwoner Claudia

Wat wij doen

Wij bieden laagdrempelige, kortdurende ondersteuning en kijken op een andere manier naar oplossingen door in te zetten op herstel ondersteunende hulp. Een WijkGGZ-traject start met een Herstel Ondersteunende Kennismaking van één of twee gesprekken, waarin we samen met jou onderzoeken wat er nodig is. Waar mogelijk, sluit ook iemand uit jouw netwerk aan. Dit kan een familielid, een buur of een goede vriend zijn.

“De WijkGGZ is één team dat laagdrempelig en heel direct aanpakt. Dat kan omdat er naast professionals ook ervaringsdeskundigen in het team zitten. Door zo aan de voorkant te werken voorkomen we eerder crisissituaties. Dit voorkomt ook dat we langs elkaar heen werken of dat opgeschaald moet worden naar onnodige specialistische zorg. Maar vooral krijgen we minder leed bij mensen die het raakt. Ik geloof heel sterk in deze preventieve aanpak.”

Wethouder gemeente

Verschillende teams

In de regio Nijmegen is er een WijkGGZ team actief in:

 • Nijmegen Dukenburg en Lindenholt
 • Nijmegen-Zuid
 • Nijmegen-Midden en Nijmegen-Nieuw-West
 • Nijmegen-Oost en Nijmegen-Centrum
 • Nijmegen-Oud-West en Nijmegen-Noord
 • Gemeente Wijchen
 • Gemeente Beuningen

In de regio Rivierenland is er een WijkGGZ team voor de gemeenten:

 • Culemborg*
 • West Maas en Waal & Druten
 • Tiel
 • West Betuwe
 • Neder-Betuwe en Buren

*In de gemeente Culemborg is er een samenwerking met Maatman Zorggroep in plaats van met Pluryn.

Info voor verwijzers

Ben je huisarts of praktijkondersteuner huisarts (POH)? Dan kun je iemand aanmelden bij de WijkGGZ voor een Herstel Ondersteunende Kennismaking en persoonsgerichte (behandel)interventies en/of kortdurende behandeling.

Bent je medewerker van het sociaal wijkteam of een andere partner in de wijk? Dan kun je na consultatie en advies van professionals uit het WijkGGZ-team mensen doorverwijzen voor een Herstel Ondersteunende Kennismaking en persoonsgerichte (behandel)interventies en/of kortdurende behandeling.

Download de folder voor verwijzers, voor meer informatie over de WijkGGZ. 

Publicaties

Op donderdag 21 maart 2024, tijdens het congres Netwerkzorg, werd het ‘Praktijkboek Netwerkzorg; in ggz en sociaal domein’ gepubliceerd. De WijkGGZ wordt hierin als één van de succesvolle initiatieven besproken. “De WijkGGZ is zorginhoudelijk en wat betreft samenwerking een uniek concept dat niet werkt binnen bestaande financieringsstructuren. Bij de start was nog niet duidelijk wat het op zou leveren. Hoe is het dan toch gelukt dit concept vrij snel te ontwikkelen en breed uit te rollen?” Het antwoord lees je in het boek: https://www.boompsychologie.nl/product/100-15143_Praktijkboek-Netwerkzorg

Sjoerd
Story title

Ervaringsverhalen

Sjoerd vertelt over zijn depressie en paniekaanvallen

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Nieuws

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten