“Op een veilige, rustige plek krijg je de begeleiding die je nodig hebt ”

Wonen bij de RIBW

Soms lukt het (tijdelijk) niet om zelfstandig te wonen. In dat geval kun je terecht op één van onze locaties voor beschermd wonen. Je leeft samen met andere cliënten van de RIBW in een huis, appartement of woongroep. Op sommige locaties zijn dag en nacht begeleiders vanuit de RIBW aanwezig. In andere voorzieningen is er alleen overdag begeleiding en zijn de begeleiders in de avonduren en nacht bereikbaar als dit nodig is.

Een woonomgeving die bij je past

Kom je bij ons wonen? Dan kiezen we samen welke groep het beste bij je past. Dat hangt af van je zorgvraag, maar ook van de beschikbare woningen, het groepsaanbod en de samenstelling van de groep in de woning. Je krijgt altijd een eigen kamer. Die richt je gewoon zelf in. Heb je zelf geen spullen? Dan krijg je een bed, matras, kast, tafel en twee stoelen. Soms deel je de keuken en het sanitair met de andere bewoners. Ook is er altijd een gezamenlijke groepsruimte. Wij hebben locaties in Nijmegen, Lent, Malden, Groesbeek, Wijchen, Beuningen, Druten, Beneden-Leeuwen, Wamel, Tiel en Culemborg.

Woon je al bij de RIBW? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor trajectmatige kortdurende begeleiding wanneer je meer zelfstandig en zelfredzaam wilt gaan wonen. 

Begeleiding

Een vaste begeleider komt regelmatig bij je langs en kent jouw situatie. Samen stel je een zorg-/herstelplan op: wat kun je nog prima zelf? Waar heb je echt hulp bij nodig? Welke doelen heb je en hoe kan je die bereiken? Ons uitgangspunt is hierbij; houd zoveel mogelijk regie op je eigen leven. Samen werken we aan concrete doelen en beginnen bij die zaken die jouw herstelproces het meest in de weg staan. Zo werk je stap-voor-stap aan je herstel. Dit noemen we ook wel herstelondersteunende zorg.

Specifieke doelgroepen

Wij begeleiden groepen met een specifieke zorgvraag. We hebben speciale groepen voor jongeren en ouderen, mensen met niet-aangeboren hersenletsel (waaronder Korsakov), een autismespectrumstoornis (ASS) of zorgmijders (inclusief dak- en thuislozen). Ook begeleiden we mensen uit andere culturen en mensen met een forensische titel.

Beschermd wonen aanvragen

Wil je bij ons wonen? Dan meld je je aan bij de Toegang Beschermd Wonen van de GGD Gelderland-Zuid. Heb je langdurige intensieve begeleiding nodig en meen je in aanmerking te komen voor Beschermd Wonen volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) dan loopt de aanvraagprocedure via het CIZ (www.ciz.nl). 

Wordt de beschikking toegekend, dan ontvang je hiervan bericht. De GGD of het CIZ koppelt de beschikking aan een passende zorgaanbieder, bijvoorbeeld de RIBW Nijmegen & Rivierenland. Vervolgens gaat de RIBW met je in overleg welke beschermd wonen vorm het beste bij je past. Wil je meer weten over de stappen die je moet volgen om je aan te melden? Bekijk dan de aanmeldpagina.

Eigen bijdrage

Wanneer je 18 jaar of ouder bent, betaal je een eigen bijdrage voor beschermd wonen. Deze bijdrage hangt af van jouw inkomen, je eigen vermogen, de samenstelling van jouw huishouden en je woonplaats. De bijdrage wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Voor professionals

De RIBW biedt de volgende producten aan: Begeleiding individueel & Begeleiding groep. Cliënten kunnen gebruik maken van 24-uurs beschikbaarheid en bereikbaarheid. Zinvolle dagbesteding vinden wij een belangrijk onderdeel van het traject. Samen met de cliënt kiezen we een geschikte woonvorm en het beschermd wonen product (Licht, Middel zwaar of Intensief) dat het beste past. Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina voor professionals.

Jan
Story title

Ervaringsverhalen

Jan woont beschermd en heeft zo altijd iemand in de buurt

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.