Iedereen heeft recht op een plek om te wonen. Een eigen (huur)woning geeft veiligheid en rust. Een vaste basis die nodig is om jezelf te ontwikkelen en problemen het hoofd te bieden. Veel dak- en thuisloze mensen zijn na een zwervend bestaan toe aan een vaste woonplek. Housing First helpt hen verder. Vanuit het principe: eerst een huis, dan de zorg. 

“Ik leefde al jaren op straat en had een drugsverslaving. Het lukte me niet om hieruit te komen. Ik had geen geld, dus ook geen mogelijkheden om zelf iets op te bouwen. Straatzuster Wendy bood me een huis aan. Al jaren had ik geen eigen plek, nu ben ik er trots op. Mijn begeleider komt twee keer per week langs of vaker als dat nodig is. Ze leert me hoe ik mijn huis netjes houd en mijn administratie kan bijhouden. Ze leert me alles wat ik nodig heb om het straks zelf te kunnen. Sinds kort ben ik ook weer aan het werk, nog even en ik kan weer helemaal voor mezelf zorgen!”

Housing First is een beproefde aanpak, gericht op dak- en thuislozen die een zelfstandig bestaan willen opbouwen. Met een eigen woonruimte en deskundige begeleiding helpen wij deze mensen om (weer) duurzaam te kunnen deelnemen aan de samenleving. Onze aanpak sluit aan bij hun eigen behoeften en mogelijkheden. Waarbij zelfredzaamheid, eigen kracht en (zelf)vertrouwen voorop staan. Aandachtsgebieden in de aanpak:

  • zelfstandig voeren van het huishouden
  • wonen en meedoen in een buurt of wijk
  • een sociaal netwerk opbouwen
  • ontwikkelen en groeien in de maatschappelijke rol van ‘burger’
  • vinden van medische zorg, zoals een huisarts of tandarts

Kijk voor meer informatie op de website van de GGD of de website van Housing First Nederland. 

Cato
Story title

Ervaringsverhalen

Cato over bijna op jezelf wonen en je eigen ritme bepalen

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Nieuws

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten