Lilian, een jonge vrouw, volgde een lijst van 178 regels op. Dit werd haar opgedragen door een stem in haar hoofd. Regels zoals: niet op het knopje in de bus drukken, geen deuren openmaken, niet eten of drinken als er iemand bij is… en daarnaast nog eens 175 andere regels. Ze schreef ze eens allemaal op.

Stemmen maakten het Lilian moeilijk

Bij de dagbesteding raakte Lilian regelmatig in een dissociatie terecht met herbelevingen. Soms spraken begeleiders wel 1,5 uur met haar om haar terug te laten keren en een houvast te geven met een vertrouwde stem. Ze sprak lange tijd over een systeem in haar hoofd. Ze mocht er niet over praten. Op een gegeven moment verzamelde Lilian genoeg vertrouwen om te vertellen wat er zich allemaal in haar hoofd afspeelde. Over de stemmen die het haar moeilijk maakten. Vooral 1 stem was erg vervelend. Die noemde ze Harry. Al gauw was iedereen op de hoogte van Harry. Als Lilian niet lekker in haar vel zat vroegen de anderen: ‘Is Harry weer vervelend?’ Hierdoor normaliseerde het.

Bucketlist: woning, vriend en huisdier

Op een dag maakte Lilian samen met haar begeleider een bucketlist. Er stonden dingen op als: een fijne woonruimte, een vriendje en een huisdier. En deze lijst werd realiteit. Lilian woont namelijk inmiddels in Nijmegen waar ze samen met haar vriend een huis kocht. Ze hebben twee katten. Lilian is bijna afgestudeerd. Hierna wil ze voor de klas staan op een basisschool.

andere interessante ervaringsverhalen

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.