Van 11 tot 29 maart is de buitenexpositie KIND VAN te zien op Plein 1944 in Nijmegen, georganiseerd door Pro Persona. Het gaat om een fototentoonstelling van stichting Open Mind, met portretten en persoonlijke verhalen van negentien KOPP/KOV kinderen tussen de 20 en 80 jaar. Kom jij ook een kijkje nemen?

KOPP/KOV
KOPP/KOV staat voor ‘Kinderen van Ouders met Psychische problemen’ (KOPP) en ‘Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen’ (KOV). Maar liefst 1 op de 4 kinderen in Nederland heeft hiermee te maken en ervaart hierdoor moeilijkheden. Zo worden deze kinderen vaak geconfronteerd met stress, angst, verdriet en het gevoel te moeten zorgen voor hun ouders. Ook gaat het vaak minder goed op school, hebben ze te maken met vooroordelen van anderen en kunnen ze zich erg eenzaam voelen. Bovendien lopen KOPP/KOV-kinderen een groter risico om later ook psychische klachten of verslavingsproblemen te krijgen.

Doordat KOPP/KOV-kinderen zich hierover niet durven uit te spreken, vanwege hun loyaliteit aan hun ouders, of omdat ze zich aanpassen en het daardoor niet laten merken, valt deze groep kinderen vaak niet op. Dit maakt het juist belangrijk om er aandacht aan te besteden en deze 'kinderen van' een stem te geven. Dat is dan ook de insteek van deze expositie.

Opening buitenexpositie
Sevilay Maria, fotograaf en kunstenaar, heeft de portretten gemaakt die je op Plein 1944 kunt bewonderen. Met iedere foto laat ze zien hoe de geportretteerden sterk zijn geworden, door letterlijk uit de schaduw van de problematiek van hun ouders te treden. Daarnaast vertellen de persoonlijke verhalen wat de geportretteerde ‘kinderen van’ hebben meegemaakt, wat voor een impact dit heeft gehad op hun leven en hoe ze ermee omgaan.

De opening van de buitenexpositie KIND VAN vindt plaats op maandag 11 maart om 16.00 uur. De opening start met een muzikale inleiding, waarna een gesprek volgt met één van de geportretteerden. Vervolgens vindt de officiële opening plaats door wethouder Daemen en is er tijd om de tentoonstelling gezamenlijk te bekijken. Ben jij er ook bij? Kijk voor meer info op deze flyer.

Programma
Naast de buitenexpositie wordt er van 11 tot en met 29 maart op meerdere plaatsen aandacht besteed aan het thema ‘kind van’ in de gemeente Nijmegen. Het programma ziet er als volgt uit:

11 maart - 16.00 uur: Officiële opening expositie op Plein 1994.
15 maart - 13.30 uur: Ontmoetingsmoment voor mantelzorgers door Mantelzorg Nijmegen.
19 maart - 19.30 uur: Documentaire NIKKI met nagesprek bij LUX Nijmegen.
20 maart - 15.00 - 17.00 uur: inloopmoment voor info, gesprek en advies over KOPP/KOV.
20 maart - 19.15 uur: Open thema-avond van de KOPP-Contactgroep van Naasten Centraal.
21 maart - 19.30 uur: Ontmoetingsavond voor jongvolwassen ‘kinderen van’.
24 maart - 13.00 uur: Film ‘Les Intranquilles’ met KOPP/KOV thema.

Kijk voor meer informatie over deze activiteiten en hoe je je kunt aanmelden op KIND VAN Nijmegen.