“Op een veilige, rustige plek krijg je de begeleiding die je nodig hebt ”

Beschermd wonen bij de RIBW in Gelderland

In het geval dat je (tijdelijk) niet meer zelfstandig kan wonen kun je terecht op een van onze locaties in Gelderland. Binnen deze locaties leef je samen met andere cliënten in een huis, woongroep of appartement. Om je te kunnen helpen zijn er bij bijna alle locaties dag en nacht begeleiders van de RIBW aanwezig. Bij alle andere locaties zijn er alleen overdag begeleiders aanwezig. In de avond en nacht zijn ze natuurlijk wel aanwezig als dat nodig is.

Een woonomgeving die bij je past

Kies je ervoor om bij ons te komen wonen? Dan kijken we samen naar welke groep en locatie het beste bij je past. Ook kijken we naar de beschikbare woningen, het groepsaanbod en de samenstelling van de groep binnen de woning. Wel krijg je altijd je eigen kamer die je zelf mag inrichten. Heb je zelf geen spullen? Dan krijg je van ons een bed, matras, tafel, twee stoelen en een kast. De keuken en sanitair kan soms gedeeld moeten worden met andere bewoners. Wel is er altijd een gezamenlijke groepsruimte voor alle bewoners. De beschermd wonen locaties in Gelderland zijn te vinden in Nijmegen, Groesbeek, Lent, Beuningen, Wijchen, Beneden-Leeuwen, Wamel, Tiel, Druten en Culemborg.

Begeleiding

Bij de RIBW krijg je altijd een vaste begeleider die jouw situatie kent en regelmatig bij je langs komt. Samen met een begeleider stel je een zorg-/herstelplan op: Wat kun je nog wel prima zelf?  Waar heb je hulp bij nodig? En welke doelen wil je gaan bereiken? Ons uitgangspunt is hierbij; houd zoveel mogelijk regie op je eigen leven. Samen met jou werken we aan concrete doelstellingen en starten we bij de zaken die jouw herstelproces het meest in de weg staan. Zo werk je stap-voor-stap aan je herstel

Specifieke doelgroepen

Ook begeleiden we groepen met een (specifieke) zorgvraag. Hiervoor hebben we speciale groepen voor jongeren en ouderen ontwikkeld. Ook hebben we groepen ontwikkeld voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (waaronder Korsakov), een autismespectrumstoornis (ASS) of zorgmijders (inclusief dak- en thuislozen). Daarnaast begeleiden we ook mensen vanuit andere culturen en mensen met een forensische titel.

Beschermd wonen Gelderland aanvragen

Wil je bij ons wonen? Bespreek dat dan met je psychiater, (huis)arts, begeleider van een instelling en/of een naaste. De aanmelding verloopt via een procedure bij de GGD Gelderland-Zuid en de gemeente Nijmegen. Als je mag wonen bij de RIBW krijg je hiervoor een beschikking. Deze is 2 tot 5 jaar geldig. Vervolgens gaat de RIBW met je in overleg welke beschermd wonen vorm het beste bij je past. Wil je meer weten over de stappen die je moet volgen om je aan te melden? Bekijk dan de aanmeldpagina.

Eigen bijdrage

Wanneer je 18 jaar of ouder bent, betaal je een eigen bijdrage voor beschermd wonen. Deze bijdrage hangt af van jouw inkomen, je eigen vermogen, de samenstelling van jouw huishouden en je woonplaats. De bijdrage wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Voor professionals

De RIBW biedt de volgende producten aan: Begeleiding individueel & Begeleiding groep. Cliënten kunnen gebruik maken van 24-uurs beschikbaarheid en bereikbaarheid. Zinvolle dagbesteding vinden wij een belangrijk onderdeel van het traject. Samen met de cliënt kiezen we een geschikte woonvorm en het beschermd wonen product (licht, middel zwaar of intensief) dat het beste past. Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina voor professionals.

Jan
Story title

Ervaringsverhalen

Jan woont beschermd en heeft zo altijd iemand in de buurt

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.