Andere tijden 

Als kind merkte Marja al dat er iets niet helemaal goed zat. "Op het internaat vonden ze mij door mijn stemmingswisselingen maar lastig. Een diagnose stellen, zoals een bipolaire stoornis, gebeurde toen nog niet. Ik werd eigenlijk aan mijn lot overgelaten en wist lange tijd niet wat er met me aan de hand was. Dat werkte door in mijn leven thuis. Mijn eerste man zei dat hij mij maar een lastig kind vond. Ook kon ik mijn zoon en dochter niet goed opvoeden. Momenten dat het wel en niet lukte wisselden elkaar af. Dat heeft ook voor hen persoonlijk en voor onze relatie gevolgen gehad. Gelukkig gaat het de laatste tijd beter tussen ons. We hebben regelmatig contact en ook geniet ik van mijn eerste kleinkind. Ik ben blij dat het nu andere, maar vooral betere tijden voor onze familie zijn."

Tweede moeder 

Sinds 2013 woont Marja onder begeleiding bij RIBW in Wamel. Daar ontmoette ze al snel medebewoonster en inmiddels beste vriendin Janine. "We klikten direct, ook omdat zij ook erg van het geloof is. Dat bindt ons en we praten er veel over. Samen trekken we er vaak op uit. Dan gaan we winkelen, ergens een kop koffie drinken of kijken we thuis naar christelijke tv-programma’s. We hebben allebei veel meegemaakt en helpen elkaar in ons herstel. Ik vind het gezien ons leeftijdsverschil een bijzondere vriendschap. Zij is 37 en ik 65. Ik ben een soort tweede moeder voor haar. Gelukkig kunnen we elkaar ook in deze coronatijd blijven zien. Zo zorgen we er samen voor dat we niet eenzaam worden. Zolang wij samen mogen eten en onze favoriete programma’s blijven bekijken, redden wij ons prima. Die uitstapjes komen dan later wel weer."

Geen klachten meer 

De stemmingswisselingen van vroeger heeft Marja niet meer. "Ik durf te zeggen dat ik dankzij mijn wonen bij RIBW en geloof in Christus goed hersteld ben van mijn bipolaire stoornis. Toen ik hier kwam wonen ging het nog op en af, maar de laatste tijd heb ik er geen last meer van. Dat komt ook omdat ik hier verschillende taken heb. Van tafels opruimen tot koffie zetten. Dat zorgt voor een vast ritme in m’n dag. Hierdoor blijft er nog maar weinig tijd over om te piekeren. En als het even niet gaat, is er altijd fijne begeleiding aanwezig om mee te praten. Ik zie de toekomst dan ook positief in. Dat perspectief gun ik iedereen in deze nare coronatijd. Kop op allemaal! Met de kracht die in ons allemaal zit, gaat het ons lukken."

Bron foto en tekst: Campagne #oogvoorelkaar van de gemeente Nijmegen https://app5.nijmegen.nl/nieuw...

andere interessante ervaringsverhalen

Francis woont met hond Tommie en krijgt begeleiding thuis

Saar over haar angststoornis en dagactiviteitencentrum Htien

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.