E-health helpt je

Verschillende cliënten en medewerkers hebben al baat bij e-Health oplossingen. Ook mensen die (nog) niet heel digitaal vaardig zijn. 

Ken je bijvoorbeeld zorgrobot Tessa al? Ze lijkt op een struisvogelei. Maar dan met een jasje aan, een bos bloemen op het hoofd en digitaal knipperende oogjes. Veel mensen moeten een beetje lachen als ze haar voor het eerst zien. Toch is zorgrobot Tessa serieus de reden waarom steeds meer mensen actiever, zelfstandiger en positiever in het leven staan.

Door Tessa actiever, zelfstandiger en positiever

Zoals voor mevrouw A., een cliënt van de RIBW. Mevrouw A. lukte het vaak niet om gebruik te maken van haar bewustzijn met alle gedachten, gevoelens en herinneringen. Ze dissocieerde. Door de inzet van Tessa werd dit veel minder. Met als gevolg dat ze zich beter in haar vel voelde, minder medicatie hoefde te gebruiken, minder geld uit gaf en minder een beroep op haar begeleider hoefde te doen. Hierdoor kwam ze verder in haar herstel en voelde zich zelf veel sterker.

Robert: "Dankzij Tessa krijg ik weer veel dingen gedaan"

Ook Robert (63) heeft een eigen ‘Tessa’ in huis. Robert vindt het lastig om planningen te maken voor zijn privéleven en uit zichzelf iets te doen. Ook als hij het wel leuk of nodig vindt, zoals hardlopen, de was ophangen of iemand bellen. ‘Dat komt door mijn autisme. Zonder externe structuur en impuls blijf ik op de bank zitten. Aan het eind van de dag heb ik dan niets gedaan. Hoogstens een spelletje op mijn telefoon. Héél frustrerend.’ Hoe Tessa Robert helpt? ‘Het is een soort pratende agenda. Ik voer via mijn mobiel of tablet zinnen in bij specifieke dagen en tijden. Zoals voor dinsdag 10 uur: “Je moet nu de was doen.” En die zinnen spreekt Tessa dan op die momenten uit.’ Daarmee neemt Tessa de rol over van een bellende begeleider. ‘En dat gaat echt fantastisch’, zegt Robert. ‘Ik ben verrast dat het zo goed werkt. Dankzij Tessa krijg ik weer veel dingen gedaan en dat is erg bevredigend.’ Hij zou de innovatie ook zeker aanraden aan anderen. ‘Niet alleen aan vergeetachtige ouderen. Evengoed aan mensen die moeite hebben met plannen, zoals ik. Bij mij werkte het meteen. Wellicht bij anderen ook!’

Wil je meer weten? Volg het Digiteam dan op twitter: https://twitter.com/Leerlab_ehealth of Instagram: https://www.instagram.com/leerlab_ehealth

Ashley
Story title

Ervaringsverhalen

Ashley over haar moeilijke jeugd en leven op straat

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.