Deze week vond er een dak- en thuislozentelling plaats in een deel van Nederland. Er wordt geschat dat er bijna 31.000 mensen dakloos waren in Nederland op 1 juni 2023. Wat het daadwerkelijke aantal dak- en thuislozen is, is niet bekend, waardoor er ook geen passend beleid gemaakt kan worden. Met deze telling, waar RIBW Nijmegen & Rivierenland aan deelnam, komt daar verandering in.

In totaal doen er deze week 55 gemeenten mee aan de telling. Als je aan dergelijke telling denkt, denk je misschien meteen aan vrijwilligers die door de stad lopen om te kijken of er iemand onder een brug slaapt. Dit is niet het geval. Je kunt niet aan iemand zien of hij of zij dakloos is en niet iedereen die in deze situatie zit leeft op straat. Daarom wordt er voor de telling de ‘ETHOS-light’ methode gebruikt. Dit houdt in dat professionals een anonieme vragenlijst invullen per dak- of thuisloze persoon. Hiervoor wordt beroep gedaan op organisaties die zicht hebben op personen in deze situaties. RIBW Nijmegen & Rivierenland hielp dan ook mee met de telling.

Ben jij benieuwd hoe de telling verliep? Ashley Knipping, ex-dakloze en oud-cliënt bij RIBW Nijmegen & Rivierenland, was regiocoördinator vanuit de gemeente Nijmegen en vertelde hierover tijdens een interview met Mattijs van de Wiel voor NOS Radio 1. Je luistert het fragment terug via NPO Radio 1.

andere interessante nieuwsartikelen

Life Goals Festival Nijmegen 2024
Life Goals Festival Nijmegen 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten
Bezoek de buitenexpositie KIND VAN van 11 t/m 29 maart
Bezoek de buitenexpositie KIND VAN van 11 t/m 29 maart
3 minuten