Benieuwd hoe het is om als zorgcoördinator te werken bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland? Collega Jethro vertelt je er alles over:

Aan de slag als zorgcoördinator

Als zorgcoördinator ben je verantwoordelijk voor de kwalitatieve dienstverlening aan cliënten. Je draagt zorg voor in-, door- en uitstroom en koppelt (in overleg) nieuwe cliënten aan begeleiders. Je coördineert de daaruit voortvloeiende werkprocessen met begeleiders en ondersteunend woonbegeleiders. Je ziet toe en ondersteunt bij volledigheid rondom dossiervorming. Je bent een echte spin in het web met de verschillende ketenpartners en kan overstijgend kijken en alle belangen meenemen in je overwegingen. Je neemt actief en outreachend deel binnen de openbare ruimte van de geestelijke gezondheidszorg. Je schroomt niet om innovatief en creatief te denken over casuïstiek en kan hierin een vertaalslag maken naar zowel begeleiders als ketenpartners. 

Schakelen op verschillende niveaus

Om de dynamiek binnen je functie als zorgcoördinator te kunnen begrijpen is het belangrijk dat je het op drie niveaus kan bekijken: de bredere maatschappelijke dynamiek, de dynamiek binnen de organisatie en de dynamiek binnen de woongroep. Deze drie beïnvloeden elkaar, maar de relatie is niet één op één, er is op elk niveau een uitdaging voor jou als zorgcoördinator. Je moet constant kunnen schakelen tussen de verschillende niveaus. Dit vraagt om een bepaalde mate van stressbestendigheid, jij kan de rust kunnen bewaren tussen de bedrijven door. Jij kan dit tijdens conflictsituaties op de groep, maar ook kun je direct handelen als dat nodig is. Om tot een goed oordeel te komen wanneer je moet schakelen, werk je in (een multidisciplinair) teamverband. 

'Als team krijgen we veel vrijheid om de zorg in te richten’

Jethro Wegenaar - Zorgcoördinator

Wat vragen we van jou?

Onze zorgcoördinatoren hebben een afgeronde zorgopleiding, aangevuld met een coachopleiding of de bereidheid deze te volgen. Je hebt kennis van EPA, sociale psychiatrie en herstelondersteunende zorg en mensen omschrijven jou als een ervaren collega, die leiderschap toont en van aan-/ en doorpakken weet.

Voor wie wij werken

Je werkt met en voor onze cliënten met een ernstige psychische kwetsbaarheid. Een complexe doelgroep met fluctuerende problematiek. Geen één dag is daardoor hetzelfde en je moet stevig in je schoenen staan. Elke cliënt heeft zijn eigen verhaal en daarmee zijn eigen zorgvraag. 

Training & scholing

Collega’s zijn erg tevreden over onze trainingen en scholingsmogelijkheden. En dat is belangrijk want we willen blijven leren en ontwikkelen. Dat maakt en houdt ons professioneel en geeft het vertrouwen dat medewerkers uit vakmanschap handelen. Heb jij bepaalde studiewensen? Deze zijn zeker bespreekbaar! 

Ben je straks bij ons in dienst? Dan kun je gebruikmaken van het jaarlijkse individuele scholingsbudget. Ook zijn er digitale cursussen binnen de GGZ Ecademy. Daarnaast delen ervaren medewerkers regelmatig hun kennis tijdens interne trainingen. Verder help je als collega’s elkaar om beter te worden in je werk. Dit gebeurt meestal in intervisiegroepen.

Onze organisatie

Bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland werken zo'n 430 collega's en 74 vrijwilligers. Samen begeleiden en ondersteunen we ongeveer 1340 mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid. We hebben ruim 35 jaar professionele kennis en bieden een compleet aanbod: van beschermd wonen, ambulante zorg tot participatie.

Onze visie

We werken vanuit de visie op herstelondersteunende zorg. Dit betekent dat we luisteren naar wat een cliënt nodig heeft om te herstellen. Zijn of haar talenten, wensen en doelen staan centraal en de cliënt voert zoveel mogelijk eigen regie. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens op de pagina Missie, Visie en strategie

Onze ervaring 'Als team krijgen we veel vrijheid om de zorg in te richten'

Jethro Wegenaar (37) uit Duiven werkt nu vier jaar als zorgcoördinator voor team Lent/Willemskwartier in Nijmegen. "Iedere zorgcoördinator vult de functie op zijn of haar eigen manier in. Je hebt er best wat handelingsvrijheid in hoe jij jouw taak wil invullen, grotendeels in samenspraak met je team. Ik kijk mee als het lastige casuïstiek is, stel vragen en stuur om de zorg, als dat nodig is, anders in te richten. Ik werk in een superfijn team. Alle collega's geven aan dat ze eigenlijk nog nooit in zo'n warm bad zijn gestapt, qua team. Ik denk dat dat we een goede balans van verschillende mensen hebben binnen het team, en ook binnen de organisatie. Aan de ene kant heb je de zorger, aan de andere kant de criticus. Juist die verschillende perspectieven, die andere invalshoeken, het milieu waar iedereen vandaan komt: dat moet gemêleerd en gevarieerd zijn om goede zorg te kunnen bieden.". Wil je meer lezen over de ervaringen van Jethro? Lees dan hier verder.

Nieuws

Life Goals Festival Nijmegen 2024
Life Goals Festival Nijmegen 2024
3 minuten
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten