“Op een veilige, rustige plek krijg je de begeleiding die je nodig hebt ”

Beschermd wonen Tiel - RIBW
Huis beschermd wonen Tiel - RIBW

Beschermd wonen in Tiel bij het RIBW

Het RIBW heeft locaties voor beschermd wonen als het (tijdelijk) niet meer mogelijk is om zelfstandig te wonen. Op deze beschermd wonen locaties kom je samen te wonen met andere RIBW-cliënten. Dit kan in een huis, woongroep of appartement zijn. Per locatie zijn er begeleiders van het RIBW aanwezig. Op sommige locaties is dat alleen overdag (en 's nachts wanneer dit nodig is) en op andere locaties zijn de begeleiders er zowel 's nachts als overdag.

Welke beschermd woonlocatie past bij jou

De woonomgeving kiezen we samen uit. Hoeveel zorg je nodig hebt, de beschikbaarheid van woonruimte, de samenstelling in deze woongroep en het groepsaanbod worden meegenomen in deze keuze. Zodra je nieuwe woonruimte gekozen is, krijg je een kamer toegewezen. Deze kamer mag je zelf inrichten! Als je geen spullen hebt om je kamer in te richten krijg je die van het RIBW (bed, matras, 2 stoelen, tafel en een kast). Naast je kamer is er ook een gezamenlijke groepsruimte. Het kan zijn dat je het sanitair en de keuken deelt.

Beschermd wonen Tiel Gitaar - RIBW
Gitaarspel beschermd wonen Tiel - RIBW
Kunst beschermd wonen Tiel - RIBW
Schilderijen beschermd wonen Tiel - RIBW

Begeleiding bij beschermd wonen in Tiel

Iedere cliënt krijgt een persoonlijke begeleider. Deze begeleider kent jou en je persoonlijke situatie. Je begeleider komt vaak langs om een praatje te maken. Ook ga je met je begeleider aan de slag met je persoonlijke zorgplan. Dit zorgplan stel je uiteindelijk zelf op. In dit plan beschrijf je wat je doelen zijn, hoe je deze gaat bereiken, welke dingen je zelfstandig kan en bij welke dingen je hulp wilt. Aan de hand van dit zorgplan gaan we werken aan je herstel. Door stap-voor-stap te werken kun jij je doelen gaan bereiken.

Specifieke doelgroepen

Voor jongen, ouderen, zorgmijder (ook dak- en thuisloze), niet aangeboren hersenletsel (Korsakov), autismespectrumstoornis (ASS) hebben wij speciale groepen. Daarnaast hebben wij ook speciale groepen voor mensen met een forensische titel en mensen uit een andere cultuur.

tuin beschermd wonen Tiel - RIBW
Tuin beschermd wonen Tiel - RIBW
Intakegesprek beschermd wonen Tiel - RIBW
Gesprek beschermd wonen Tiel - RIBW

Beschermd wonen aanvragen in Tiel

Vraagt jouw situatie om beschermd wonen? Overleg dit met huisarts, psychiater, begeleider en/of naaste. De aanmelding wordt behandeld door de GGD Gelderland-Zuid en de gemeente Tiel. Als je goedkeuring krijgt voor beschermd wonen gaat dit in de vorm van een beschikking. Deze is 2 tot 5 jaar geldig. Na deze beschikking ga je samen met het RIBW kijken naar welke volgende woonsituatie aansluit bij je zorgvraag. Wil je meer inzicht krijgen in het aanmeldproces? Kijk dan op de aanmeldpagina.

Beschermd wonen en de eigen bijdragen

Als je beschermd gaat wonen en ouder bent dan 18 jaar betaal je een eigen bijdragen. De eigen bijdragen is geen vast bedrag. De hoogte van deze bijdrage wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Deze instantie kijkt naar je inkomen, eigen vermogen, de samenstelling van je huishouden en de woonplaats.

Schilderen beschermd wonen Tiel - RIBW
Schilderen beschermd wonen in Tiel - RIBW
psycholoog beschermd wonen Tiel - RIBW
psycholoog beschermd wonen Tiel - RIBW

Voor professionals

Naast groepsbegeleiding biedt het RIBW ook individuele begeleiding aan. Al onze bewoners hebben recht op 24-uurs beschikbaarheid en bereikbaarheid. Wij vinden het belangrijk dat er sprake is van een zinvolle dagbesteding. Ook kijken wij samen met onze cliënten naar de woonvorm die het beste aansluit. In deze keuze wordt het beschermd wonen product (zwaar, intensief, middel of licht) meegewogen. Meer informatie is te vinden op de pagina voor professionals.

Jan
Story title

Ervaringsverhalen

Jan woont beschermd en heeft zo altijd iemand in de buurt

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Nieuws

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten