“Op een veilige, rustige plek krijg je de begeleiding die je nodig hebt ”
Beschermd wonen in Gelderland bij de RIBW
Wanneer het (tijdelijk) niet meer lukt om zelfstandig te wonen, dan kan je terecht bij één van de locaties van het RIBW. Gezamenlijk met andere cliënten woon je in een huis, appartement of woongroep. Beschermd wonen in Gelderland betekent dat er altijd begeleider aanwezig is om je te helpen. Op sommige locaties zijn de begeleiders van RIBW dag en nacht aanwezig. In andere voorzieningen is er alleen overdag begeleiding en zijn de begeleiders in de avonduren en nacht bereikbaar als dit noodzakelijk is.
Een woonomgeving die bij je past
Beschermd wonen in Gelderland bij RIBW? Dan kiezen we samen welke groep het beste bij je past. Dat hangt af van je zorgvraag, maar ook van de beschikbare woningen, het groepsaanbod en de samenstelling van de groep in de woning. Je krijgt altijd een eigen kamer. Die richt je gewoon zelf in. Heb je zelf geen spullen? Dan krijg je een bed, matras, kast, tafel en twee stoelen. Soms deel je de keuken en het sanitair met de andere bewoners. Ook is er altijd een gezamenlijke groepsruimte. Voor beschermd wonen hebben we locaties in heel Gelderland, namelijk in Nijmegen, Lent, Malden, Groesbeek, Wijchen, Beuningen, Druten, Beneden-Leeuwen, Wamel, Tiel en Culemborg.
Begeleiding
Een vaste begeleider komt regelmatig bij je langs en kent jouw situatie. Samen stel je een zorg-/herstelplan op: wat kun je nog prima zelf? Waar heb je echt hulp bij nodig? Welke doelen heb je en hoe kan je die bereiken? Ons uitgangspunt is hierbij; houd zoveel mogelijk regie op je eigen leven. Samen werken we aan concrete doelen en beginnen bij die zaken die jouw herstelproces het meest in de weg staan. Zo werk je stap-voor-stap aan je herstel.
Specifieke doelgroepen
Wij begeleiden groepen met een specifieke zorgvraag. We hebben speciale groepen voor jongeren en ouderen, mensen met niet-aangeboren hersenletsel (waaronder Korsakov), een autismespectrumstoornis (ASS) of zorgmijders (inclusief dak- en thuislozen). Ook begeleiden we mensen uit andere culturen en mensen met een forensische titel.
Beschermd wonen aanvragen
Wil je bij ons wonen? Bespreek dat dan met je psychiater, (huis)arts, begeleider van een instelling en/of een naaste. De aanmelding loopt volgens een procedure via de GGD Gelderland-Zuid en de gemeente Nijmegen. Als je mag wonen bij de RIBW krijg je hiervoor een beschikking. Deze is 2 tot 5 jaar geldig. Vervolgens gaat de RIBW met je in overleg welke beschermd wonen vorm het beste bij je past. Wil je meer weten over de stappen die je moet volgen om je aan te melden? Bekijk dan de aanmeldpagina.
Eigen bijdrage
Wanneer je 18 jaar of ouder bent, betaal je een eigen bijdrage voor beschermd wonen. Deze bijdrage hangt af van jouw inkomen, je eigen vermogen, de samenstelling van jouw huishouden en je woonplaats. De bijdrage wordt bepaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Voor professionals
De RIBW biedt de volgende producten aan: Begeleiding individueel & Begeleiding groep. Cliënten kunnen gebruik maken van 24-uurs beschikbaarheid en bereikbaarheid. Zinvolle dagbesteding vinden wij een belangrijk onderdeel van het traject. Samen met de cliënt kiezen we een geschikte woonvorm en het beschermd wonen product (Licht, Middel zwaar of Intensief) dat het beste past. Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina voor professionals.
Ervaringsverhalen
Jan woont beschermd en heeft zo altijd iemand in de buurt
Wil jij ook onze ondersteuning?
Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt.
Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.