Ashley heeft een ingrijpende en dramatische jeugd achter de rug. Op tweejarige leeftijd werd ze bij haar biologische ouders weggehaald en kwam ze bij een pleeggezin terecht. Haar pleegouders konden de situatie uiteindelijk niet meer aan, waardoor Ashley voor de tweede keer uit huis werd gehaald. Ze was toen vijftien jaar oud.

Van instelling naar instelling

Nadat ze bij haar pleegouders werd weggehaald, belandde Ashley in een gesloten instelling. “Iedere dag moest ik een trap op en kwam ik langs mensen die psychisch echt niet oké waren. Ik heb daar dingen gezien die ik als tienermeisje niet had moeten en willen zien.” Na deze instelling, kwam Ashley in nog vier andere instellingen terecht. Haar pubertijd was een erg moeilijke en eenzame tijd.

Een dakloos bestaan

De laatste instelling waar Ashley verbleef was een opvang voor dakloze jongeren. Ashley zag op een ochtend dat er wat spullen van haar buitenstonden. Ze belde aan, maar er werd niet voor haar open gedaan. “Ik had twee tassen bij en alles zakte onder mij uit. Echt alles wat ik had, was er niet meer.” Ashley belandde op achttienjarige leeftijd op straat.

Begeleid wonen bij de RIBW

Na driekwartjaar op straat te hebben geleefd, ontdekten de ouders van een vriend van Ashley dat ze dakloos was. Zij namen haar in huis, waarna Ashley met hun hulp bij de RIBW terecht is gekomen. Ashley kwam eerst op De Dwarsweg te wonen. Vanuit daar is ze doorgestroomd naar haar eigen appartement, waar ze nu onder begeleiding woont. Malou is ambulant begeleider bij de RIBW en ondersteunt mensen bij het zelfstandig wonen. Ze begeleidt Ashley nu al 8 jaar. “Het was een lang, maar mooi proces. Het is superleuk om te zien hoe Ashley er nu bijzit, hoe ze communiceert en hoe ze nu veel beter om kan gaan met haar emoties.” Meer weten over ambulante begeleiding? Bezoek dan onze pagina ‘Ambulante begeleiding’ voor meer informatie.

Wil je meer te weten komen over Ashley en haar aangrijpende verhaal? Bekijk dan de docuserie “Buitenstaanders, dakloos in Nijmegen”. In deze documentairereeks komen diverse (ex)daklozen in Nijmegen aan bod en ontdek je hoe ze in deze situatie terecht zijn gekomen. De aflevering waarin Ashley aan bod komt, kun je hieronder terugkijken.

andere interessante ervaringsverhalen

Sjoerd vertelt over zijn depressie en paniekaanvallen

Renske vertelt over haar herstelproces van psychotische depressies

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.