In de begeleiding vanuit de RIBW is het soms nodig om extra expertise in te zetten om doelen uit het herstelplan te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan assertiviteit ontwikkelen. Onze begeleiders schakelen dan de hulp in van samenwerkingspartner Skill’ness. Zij bieden zorg op maat met ervaringsgerichte methodes waarbij er altijd een vaktherapeutische diepgang is. De aanpak van Skill’ness ligt in het verlengstuk van dat wat de RIBW in de begeleiding wilt bereiken. Zo realiseren we samen een voor de cliënt passend en afgestemd zorgtraject.

Het enthousiaste team van Skill’ness bestaat uit 5 therapeuten en een ervaringsdeskundige. Wij spreken met Inge, psychomotorisch therapeut en Daniëlla, dramatherapeut en yogadocent over deze samenwerking. Vol passie vertellen ze over hun aanbod.

Laagdrempelig product

“Wij werken op een laagdrempelige maar methodische wijze aan gedragsverandering en stemmen daarbij voortdurend af op de behoeftes van de cliënt. Wij noemen het niet per se (vak)therapie, maar gebruiken wel specialistische methodes als middel om mensen te helpen. Dat kan al heel simpel beginnen door alleen even samen met de hond te gaan wandelen en naar buiten te gaan. Dat voelt niet als therapie. En dat is fijn, want het woord therapie kan juist erg afschrikken.”

“Samen met de cliënt werken we aan een ondersteuningsvraag. Bijvoorbeeld grenzen aangeven of omgaan met agressie. Samen proberen we zo goed mogelijk aan te sluiten bij wat de cliënt leuk vindt of al kan. Zo gaan we uit van de kracht en affiniteit van degene met de hulpvraag en werken we toe naar een gedragsverandering.”

Actieplan

“Wij beginnen het traject altijd met een stappenplan, het Skill’ness actieplan. Wat fijn is, is dat de cliënten die wij zien vanuit de RIBW een persoonlijk begeleider hebben. Daarmee hebben we dan ook hele korte lijntjes. We komen op één lijn doordat we dit plan kortsluiten met de begeleiding en deze akkoord gaat met het plan.”

Leren door te doen en te ervaren

“Het stuk ervaringsgerichtheid is erg belangrijk. Juist door dingen te ervaren met betrekking tot problemen waar de cliënt tegenaan loopt. Over je grenzen heengaan kan een gespreksonderwerp zijn, maar dat is toch anders dan wanneer je met een blinddoek naar een muur moet lopen en je er letterlijk tegenaan loopt. Leren door te doen en te ervaren, dat is onze specialiteit.”

Jack leert realistische doelen te stellen

“Zo ook bij Jack. Hij zat al een tijdje thuis, kampte met een burn-out en wilde graag in beweging komen. Zijn RIBW begeleider legde de lijn met Skill'ness. Bij ons volgde hij survivaltraining. Daar kwam hij zichzelf vaak tegen door letterlijk en figuurlijk te hard van stapel te lopen. Bij Skill'ness lieten we hem stilstaan bij deze ervaring.

Zo kwamen we samen tot de conclusie dat Jack de lat voor zichzelf erg hoog legt en geen realistische doelen stelt waardoor doelen onbereikbaar worden. Nu leert Jack realistische doelen te stellen door meer in contact te zijn met zijn lichaam door middel van yoga. Doordat hij steeds meer bewust wordt van zijn eigen lichaamssignalen kan hij ook realistische doelen stellen en groeit hij niet alleen op fysiek (conditioneel) vlak maar ook emotioneel en mentaal.”

andere interessante ervaringsverhalen

RIBW & Het Theezaakje: "Vrolijke thee met een sociaal verhaal"

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.

Nieuws

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten