Wij ondersteunen je graag om een zelfstandige(re) vorm van wonen binnen handbereik te krijgen. Hierbij zetten wij vol in op versterking van jouw zelfregie, zelfredzaamheid en netwerk.
Wat is trajectmatige begeleiding?
Trajectmatige begeleiding is bedoeld om jou te ondersteunen bij het bereiken van een zo zelfstandig mogelijk leven, waarbij onze begeleiding is afgestemd op jouw individuele behoeften en doelen. Onze begeleiding is kortdurend en duurt gemiddeld 1,5 jaar.
We werken daarbij samen toe naar een aantal concrete resultaten, zodat je straks:
- voldoende zelfstandig bent om je huishouden te runnen. We kijken samen hoe je structuur krijgt in jezelf verzorgen, medicatie, slapen, schoonmaken, wassen, afwas, boodschappen en koken.
- een goede huurder en goede buur kunt zijn.
- financieel in staat bent om een eigen huishouden te voeren. Dat wil zeggen dat je in staat bent de beschikbare financiële middelen voor de juiste uitgaven in te zetten.
- in je herstelproces samenwerkt met naasten en eventueel lotgenoten.
- een zinvolle dagbesteding hebt, bijvoorbeeld in de vorm van werk, studie en meer.
- je hulpvraag kunt uitstellen tot een volgend begeleidingscontact.
Voor wie?
Je komt mogelijk in aanmerking voor trajectmatige begeleiding als jij nu beschermd woont, maar binnen 1,5 jaar meer zelfstandig en zelfredzaam wilt gaan wonen. Je hebt hiervoor een beschermd wonen beschikking nodig vanuit de GGD (Wmo) en moet ingeschreven staan bij Entree. Ook moet je natuurlijk gemotiveerd zijn om dit proces aan te gaan!
Onze werkwijze
Screening
De Centrale Voordeur start met een screening. Zij kijken daarbij o.a. naar je motivatie.Na de screening en voordracht van de Centrale Voordeur kom je bij het team Doddendaal Traject. Je hebt een kennismakingsgesprek met de trajectregisseur en een ander lid van het team. We bespreken veel met elkaar. Onder andere je levensverhaal, hoe zelfredzaam je bent in je leven, welke kwetsbaarheden je hebt maar natuurlijk ook welke vaardigheden je al beheerst. Maar ook of je financieel zelfstandig kan wonen, op welke naasten je kan terugvallen voor steun, en je balans tussen uitdagingen in het leven en je veerkracht en eigen regie. Bij een positief advies kun je bij ons komen wonen.
Startgesprek & trajectplan maken
Bij het startgesprek formuleren we samen doelen, maken afspraken over tussendoelen en wat je gaat doen om die doelen te bereiken. Zo kun jij je op tijd aanmelden voor activiteiten of ondersteuning, weet je wie je hierbij nodig hebt en houd je zicht op je voortgang.
Gedurende je traject
Je hebt wekelijks een begeleidingsgesprek met je persoonlijk begeleider en met de ondersteunend woonbegeleider (totdat afgebouwd kan worden). Daarnaast bespreken we minimaal elke drie maanden de voortgang van je gestelde doelen. Zo kan je nalezen hoe het een tijdje terug ging, en herken jij je vorderingen. Hierbij zijn alle betrokken partijen aanwezig zoals begeleiders, behandelaars, je netwerk en de zorgcoördinator die de rol heeft als trajectregisseur. Waar nodig worden doelen bijgesteld en het trajectplan aangepast.
Het einde van je traject
Kun je na 1,5 jaar stoppen met je traject? Dan ga je uitstromen. We kijken dan samen hoe de begeleiding vorm wordt gegeven in de periode daarna. Lukt uitstroom naar een zelfstandige woning (nog) niet? Dan zoeken we binnen de RIBW Nijmegen & Rivierenland een woonplek voor je en stopt het traject.
Contact
Ben je enthousiast geworden? Neem dan contact op met de Centrale Voordeur van de RIBW Nijmegen & Rivierenland en wie weet zien wij jou en je naasten binnenkort bij een kennismakingsgesprek. Bel ons op telefoonnummer 088 382 24 22 en vraag naar de Centrale Voordeur. Je kunt ons ook een e-mail sturen via het adres: voordeurteam@ribw-nr.nl
Ervaringsverhalen
Renske vertelt over haar herstelproces van psychotische depressies
Wil jij ook onze ondersteuning?
Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt.
Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.