Aanstaande zondag, 10 september 2023, is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Op deze dag staan we wereldwijd stil bij de mensen die zijn overleden door suïcide, bij mensen die een poging hebben overleefd, en bij iedereen die door suïcide is geraakt.

Suïcide raakt jaarlijks 250.000 mensen in Nederland
Elke 40 seconden maakt iemand ter wereld een einde aan zijn of haar leven. In Nederland sterven er gemiddeld 1.850 mensen per jaar door zelfdoding. Dat zijn omgerekend 5 mensen per dag. Daarnaast raakt elke suïcide ongeveer 135 mensen; dat zijn 249.750 mensen per jaar! Dit is erg schokkend, en daarom willen we er met z'n allen voor zorgen dat deze cijfers omlaag worden gebracht.

Activiteiten tijdens de Wereld Suïcide Preventie Week
In de aanloop naar de Wereld Suïcide Preventie Dag worden er vanaf maandag 4 september een week lang activiteiten georganiseerd door 113 Zelfmoordpreventie, die bijdragen aan de missie van de organisatie: het creëren van een land waar niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfdoding.

Zo organiseert 113 Zelfmoordpreventie deze week diverse webinars over suïcidaliteit, hoe we zelfdoding onder jongvolwassenen kunnen voorkomen, nazorg en herstel na een suïcidepoging, en meer. Naast webinars worden er ook voorlichtingen, interactieve online trainingen en workshops gegeven.

Kijk voor alle activiteiten die deze week worden georganiseerd op 113.nl.

Ook vinden er door het hele land Walk into the Lights plaats. Dit zijn wandelingen naar het licht toe om stil te staan bij de mensen die door suïcide zijn overleden en om aandacht te vragen en te geven aan de nabestaanden en mensen die kampen met suïcidale gedachten. Een "Walk into the Light"-wandeling start om 6.00 uur, en je wandelt ongeveer 4 kilometer. Na de wandeling kun je samen met de anderen genieten van de zonsopgang tijdens een gezamenlijk ontbijt. Daarna zal er nog een moment zijn om kort stil te staan bij degenen die zijn overleden door suïcide. Kijk voor meer informatie over deze wandelingen en de verschillende locaties waar deze worden gehouden op Walkintothelight.nl.

Bron: 113.nl