In haar voortuin leunt een kronkelende boom tegen een grote berk. Sterker nog, hij lijkt de berk haast te omhelzen, als een trouwe steun en toeverlaat. Het past bij het levensverhaal van Susan. “Contact met andere mensen is mijn houvast”, vertelt ze. “Ik ben al 33 jaar bezig om meer op eigen benen te gaan staan. Stapje voor stapje lukt dat steeds beter.”

Alleen zijn vindt ze nog wel moeilijk, ook al is ze eigenlijk altijd alleen geweest. Kinderen heeft ze niet en haar langste relatie duurde zes maanden. Vaak weet Susan niet wat ze op een dag kan doen. Ze is dan ook blij als Jos langskomt. Eens per week komt hij bij haar thuis voor een praatje. Ook ruimen ze samen op, of lopen naar de winkel voor een boodschap.

Toch wel prettig

Het contact met RIBW Nijmegen & Rivierenland begon met de klussenbus, die haar geregeld hielp met klussen in het huis en in de tuin. Toen bleek dat ze daarvoor eigenlijk niet in aanmerking kwam, startte de begeleiding. “Dat hoefde niet van mij, maar al snel vond ik het toch wel prettig. Nu zou ik niet meer zonder willen.”

Susan woont al 25 jaar met veel plezier in haar eigen huisje, mede vanwege de buurman. “Dat contact is heel fijn. Hij helpt me als ik ergens tegenaan loop. Bijvoorbeeld als mijn traplift niet werkt, als ik een lekkage heb of als de computer niet goed doet.” Overal hangen en staan schilderijen en beeldhouwwerken die ze zelf heeft gemaakt. Ze zou graag meer opruimen, maar heeft vaak andere dingen te doen. De thuiszorg komt langs, ze gaat naar de bingo in de buurt, zingt spirituele liederen, leest de krant of maakt een wandelingetje naar de winkel.

Meteen een klik

Door de jaren heen had Susan verschillende begeleiders. Jos komt nu een maand bij haar. “Het klikte meteen, maar we moeten elkaar nog wel een beetje leren kennen”, zegt Susan. “Tijdens het startgesprek heb ik heel veel verteld. Meer dan ooit. Zelfs dingen die ik mijn psychiater nooit heb verteld. Blijkbaar kon dat. Zo voelde het in ieder geval.”

Susan heeft ‘geen leuk leven gehad’, zoals ze zelf zegt. “Mijn eerste herinnering is van mijn vader die dronken was. Zelf ben ik later verslaafd geweest aan alcohol, nota bene.” Ze hoopt dat Jos haar houvast kan zijn in haar ontwikkeling, dat ze sterker wordt en steeds meer zelf kan. “Ook zou ik nog wel wat meer vrienden willen hebben, gewoon voor plezierig contact of samen eten.”

Zelfstandig wonen met ondersteuning

Met een Modulair Pakket Thuis (Wlz MPT) wonen cliënten zelfstandig met langdurige en intensieve ondersteuning door de RIBW. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Beschermd thuis'.

andere interessante ervaringsverhalen

Marit over haar eerste eigen huis en het keukentafelgesprek

Ashley over haar moeilijke jeugd en leven op straat

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.