In haar voortuin leunt een kronkelende boom tegen een grote berk. Sterker nog, hij lijkt de berk haast te omhelzen, als een trouwe steun en toeverlaat. Het past bij het levensverhaal van Susan. “Contact met andere mensen is mijn houvast”, vertelt ze. “Ik ben al 33 jaar bezig om meer op eigen benen te gaan staan. Stapje voor stapje lukt dat steeds beter.”

Alleen zijn vindt ze nog wel moeilijk, ook al is ze eigenlijk altijd alleen geweest. Kinderen heeft ze niet en haar langste relatie duurde zes maanden. Vaak weet Susan niet wat ze op een dag kan doen. Ze is dan ook blij als Jos langskomt. Ze hebben dan een goed gesprek over wat haar op dit moment bezighoudt. Hij ondersteunt Susan op diverse levensgebieden, zoals het aangaan van sociale contacten en organiseren van huishoudelijke taken.

Toch wel prettig

“In eerste instantie twijfelde ik of begeleiding wel iets voor me was. Nu zou ik niet meer zonder willen", zegt Susan. Ze woont al 25 jaar met veel plezier in haar eigen huisje. “Het contact met de buurman is heel fijn. Hij helpt bijvoorbeeld als mijn traplift niet werkt, als ik een lekkage heb of als de computer het niet goed doet.” Overal hangen en staan schilderijen en beeldhouwwerken die ze zelf heeft gemaakt. Ze wil meer opruimen, maar heeft vaak andere dingen te doen. Ze gaat naar de bingo in de buurt, zingt spirituele liederen, leest de krant of maakt een wandelingetje.

Meteen een klik

Door de jaren heen had Susan verschillende begeleiders. Jos komt nu een maand bij haar. “Het klikte meteen, maar we moeten elkaar nog wel een beetje leren kennen”, zegt Susan. “Tijdens het startgesprek heb ik heel veel verteld. Meer dan ooit. Zelfs dingen die ik mijn psychiater nooit heb verteld. Blijkbaar kon dat. Zo voelde het in ieder geval.”

Susan heeft ‘geen leuk leven gehad’, zoals ze zelf zegt. “Mijn eerste herinnering is van mijn vader die dronken was. Zelf ben ik later verslaafd geweest aan alcohol, nota bene.” Ze hoopt dat Jos haar houvast kan zijn in haar ontwikkeling, dat ze sterker wordt en steeds meer zelf kan. “Ook zou ik nog wel wat meer vrienden willen hebben, gewoon voor plezierig contact of samen eten.”

Zelfstandig wonen met ondersteuning

Met een Modulair Pakket Thuis (Wlz MPT) wonen cliënten zelfstandig met langdurige en intensieve ondersteuning door de RIBW. Kijk voor meer informatie op de pagina 'Beschermd thuis'.

andere interessante ervaringsverhalen

Maatjes Ilona en Nicole over de Vriendendienst van RIBW Nijmegen & Rivierenland

Marja over het leven met een bipolaire stoornis

Wil jij ook onze ondersteuning?

Kijk dan op de aanmeldpagina welke stappen je kan zetten.
Of neem contact met ons op als je vragen hebt. Bijvoorbeeld over onze begeleiding naar herstel.