Karin Broere (42) uit Druten heeft een lange adem. En dat is nodig ook. In dorpshuis De Meent in Afferden is ze in augustus begonnen met een inloop voor mensen met een psychische kwetsbaarheid: Mahery. Het initiatief groeit druppelsgewijs. Karin weet waar ze het over heeft. Ze is naar eigen zeggen ‘ervaringswerker’. Ze heeft onder meer een eetstoornis en sociale angst. Ze is psychisch kwetsbaar en wil anderen in dezelfde situatie bijstaan.

Plan door de gemeente omarmd

Ze trok de stoute schoenen aan en stapte naar de gemeente Druten. ,,Werken jullie met ervaringsdeskundigen?”, vroeg ze. ,,Ze waren heel enthousiast. Ik had samen met een vriendin een plan geschreven dat ze omarmden.”

Maar ze kent haar valkuilen. ,,Soms gaat het een jaar of een half jaar goed, maar dan krijg ik toch weer een dip. Ik durf me daarom niet te committeren, dan is de druk te hoog. Ik weet dat dit te groot zou zijn voor mij alleen.”

Ze vroeg en kreeg hulp. Welzijnsorganisatie MeerVoormekaar steunt nu het vrijwilligersinitiatief. Net als de RIBW (begeleiding bij wonen, participatie en werk) en de gemeente Druten, die geld beschikbaar stelt. Ook Ixta Noa, een organisatie voor mensen met psychische problemen die ook werkt met ervaringsdeskundigen, doet mee.

,,Jessie Weijers is onze contactpersoon bij de gemeente en als zij niet zo bevlogen en enthousiast zou zijn, zou het initiatief niet bestaan”, zegt Karin.

,,Zij draagt het echt en draait op dinsdag zo nu en dan ook mee op locatie. We doen het echt samen met zijn allen.”

Een nieuwe bezoekster meldt zich

Iedere dinsdag heeft Mahery vanaf een uur ’s middags inloop in Afferden. ,,Mahery betekent ‘sterk’ in de taal van Madagaskar. Dat vonden we toepasselijk.” Het groeit heel voorzichtig. Er is inmiddels één vaste bezoekster, naast Broere. En afgelopen dinsdag kwam Annie zich melden, de tweede bezoekster.

,,Je moet rekenen op minimaal een half jaar eer je een groepje bij elkaar hebt”, weet Broere. ,,De mensen hebben angst, nu extra vanwege corona. Er zijn er die enthousiast zijn, maar die de stap nog moeten durven zetten. Ook ken ik mensen die het alleen te eng vinden en hun begeleider mee willen nemen. Vaak is dat de grootste drempel: het niet durven alleen op pad te gaan.”Spannend om binnen te komenAnnie is hersteld van een psychose. Ze zoekt vooral gezelligheid. ,,Ik hoop mensen te treffen om een praatje te maken. Maar ik vond het spannend om hier binnen te komen. Gelukkig kende ik Karin al.”

Broere weet zeker dat het gaat lukken met Mahery. Omdat de inloop een aanvulling biedt op het aanbod van RIBW of andere instellingen. ,,Dit is geen dagopvang maar een groep waarbij je herkenning en erkenning vindt. Het is oké dat je er bent. Het gaat erom je leven te leven en mee te draaien in de maatschappij. Wat zijn jouw dromen en wensen, wat wil je bereiken? Het is een initiatief voor en door psychisch kwetsbare mensen en iedereen die zich aangesproken voelt. Je hebt onderling maar een half woord nodig. Dat is heel prettig. Daardoor voel je je gesterkt.”Boswandeling en brochureOp termijn komen er themabijeenkomsten. Wordt de klinische ruimte gezelliger aangekleed. Komen er uitstapjes. Allemaal op poten gezet door de deelnemers zelf.

,,De eerste vaste deelneemster weet veel van de natuur. Dus misschien gaan we een boswandeling maken.” Er is een brochure in voorbereiding. ,,Maar in de praktijk heb je het meeste aan mond-tot-mondreclame", weet Karin. ,,Mensen die langskomen en het een fijne bijeenkomst vinden.”

Herstelcoach Jeroen de Haan-Rißmann is deze dinsdag vanuit de RIBW aanwezig. Ook hij is ervaringsdeskundige. ,,Je hebt hier geen ander doel dan samen tot iets te komen. Het ondersteunt je herstel. Je bent hier buut-vrij, het is geen instellingsactiviteit. Je hebt geen indicatie nodig. Het gaat om lotgenoten die voor elkaar van betekenis zijn. Ik vind het vooral fantastisch dat dit door Karin zelf is opgezet.”

Zoveel mensen onder de radar

Karin: ,,Ik heb hier heel veel behoefte aan. Ik kon me niet voorstellen dat er niet meer mensen zijn zoals mij.” Volgens De Haan-Rißmann is de potentie groot. ,,Er zitten zoveel psychisch kwetsbare mensen onder de radar.”

Vanwege privacyredenen is de naam Annie gefingeerd.

De herstelbeweging neemt zelf de regie

De inloop Mahery is geworteld in de ‘herstelbeweging’. Die vindt zijn oorsprong in Boston (VS). Een aantal mensen met psychische klachten vond dat de psychiatrie te veel bleef steken in diagnostisering, behandeling en stabilisatie. In de herstelbeweging nemen mensen die zelf ervaring hebben in de psychiatrie het heft in handen en steunen elkaar bij hun herstel. 

William Anthony, directeur van het Boston Center for Psychiatric Rehabilitation en leidinggevende in het onderzoek naar herstel, zei er in 1993 dit over: ‘Herstel is een uniek en ten diepste persoonlijk proces waarin iemand zijn houding, waarden, gevoelens, doelen, vaardigheden en rollen verandert. Herstel is een manier om een bevredigend, hoopvol leven te leiden, met een zinvolle bijdrage aan de gemeenschap, ondanks de beperkingen van de aandoening.’

In Nederland is kenniscentum Phrenos aan de herstelbeweging is verbonden. Het gaat volgens Phrenos om ‘het herwinnen van de eigen regie’ over je leven.

 

Bron: De Gelderlander van 12 oktober, Peter van Peter Deurloo

andere interessante nieuwsartikelen

Debbie en De Arc winnaars van Eigenzinnig Druten
Debbie en De Arc winnaars van Eigenzinnig Druten
3 minuten
Veranderingen bij RIBW naaiatelier/Mode Met een Missie
Veranderingen bij RIBW naaiatelier/Mode Met een Missie
1 minuut