Individuele Plaatsing en Steun (IPS) is een methode die mensen met een psychische kwetsbaarheid helpt om betaald werk te vinden en te behouden. RIBW Nijmegen & Rivierenland ondersteunt en begeleidt mensen met een psychische kwetsbaarheid naar herstel. Werk helpt daarbij. Je kunt dan ook bij de RIBW terecht voor IPS-trajectbegeleiding.

IPS helpt bij herstel wegens diverse factoren. Zo zorgt werk voor inkomen en financiële zelfstandigheid, maar ook voor sociale contacten, voldoening, persoonlijke waardering en nieuwe ervaringen. Ook draagt het bij aan het creëren van routine en structuur in de dag van iemand met een psychische kwetsbaarheid. Onze IPS-trajectbegeleiders Anouk Janssen en Danny Meyers vertellen in een artikel van Hét Ondernemersbelang meer over deze methode en de waarde van het IPS-traject voor zowel mensen met een psychische kwetsbaarheid als wegevers.

Anouk en Danny over IPS-trajectbegeleiding
Anouk Janssen is vijftien jaar actief bij de RIBW en is sinds juli IPS-trajectbegeleider. Zij helpt cliënten bij het vinden van werk. “Zelf verantwoordelijk zijn voor je inkomsten doet veel met je. Een baan geeft ook het gevoel van bijdragen, ertoe doen, dat er iemand op je wacht en dat je wordt gemist als je er niet bent. Veel deelnemers kennen teleurstellingen, verlies van netwerk en moeten accepteren dat dingen anders gaan. Als het lukt om te werken, is dat een mooie stap. Het is betekenisvol en biedt perspectief.”

Danny Meyer werkt tien jaar bij de RIBW en is sinds anderhalf jaar IPS-trajectbegeleider. Hij merkt dat de drempel om werk te zoeken erg hoog is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daarnaast weten zij vaak ook niet waar hun talenten liggen. “Veel deelnemers willen graag werken en ik help ze daar graag bij. Voor deelnemers is het fijn om via IPS een plek in de samenleving te krijgen, ondanks hun rugzak. Waardering krijgen voor wie ze zijn, eigen regie hebben over de financiën, minder afhankelijk zijn en regelmaat en ritme vinden.”

Samenwerking staat centraal
Samenwerken is erg belangrijk binnen IPS-trajectbegeleiding. Zo stemmen Anouk en Danny af met de zorg en de betrokken instanties, bemiddelen ze, bespreken ze op de werkvloer hoe het gaat, en houden ze evaluatiegesprekken als de deelnemer en werkgever dat fijn vinden. Daarnaast begeleiden de IPS-trajectbegeleiders de deelnemers. De begeleiding kan per deelnemer verschillen, afhankelijk van de behoeften. Gaat het niet goed met de deelnemer? Of is er iets aan de hand? Dan is de IPS-trajectbegeleider daar om te kijken naar de situatie en hoe deze verbetert kan worden, zodat het traject voor iedereen goed en soepel verloopt.

Lees meer over IPS-trajectbegeleiding en hoe dat deze methode wordt ervaren door cliënten op issuu.com.

Bron: ISSUU

andere interessante nieuwsartikelen

Life Goals Festival Nijmegen 2024
Life Goals Festival Nijmegen 2024
3 minuten
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten