“Het is nooit het goede moment om op te stappen, totdat het zover is”, verklaart Edwin ten Holte als hij zijn vertrek als bestuurder van RIBW Nijmegen & Rivierenland aankondigt. Per 1 maart 2022 wordt hij bestuurder van Anton Constandse, de RIBW in Den Haag.

Veerkracht en respect
“Ruim zes jaar heb ik leiding mogen geven aan een organisatie die vooral mooi is door de mensen die er werken en de cliënten die wij ondersteunen bij hun herstel. Het waren roerige jaren, met veel veranderingen die cliënten en collega’s soms diep raakten. We hebben juiste bewegingen kunnen maken omdat iedereen erg betrokken is en blijk heeft gegeven van een enorme veerkracht. Ik heb dan ook veel respect voor mijn collega’s, maar vind ook dat cliënten bizar veel aankunnen. Naast alle organisatiewijzigingen was de coronacrisis een beproeving voor iedereen. Respect.”, aldus Edwin.

Samenwerking met Raad van Toezicht
Harrie Windmüller, voorzitter Raad van Toezicht RIBW Nijmegen & Rivierenland, zegt over de samenwerking met Edwin: “Edwin is een fijne bestuurder en een fijn mens om mee te werken. Met visie, het vizier op onze cliënten, open en op samenwerken gericht. We zaten in meerdere transities tegelijk, in een turbulente omgeving. Edwin heeft de RIBW op een goede manier door deze lastige fase geloodst. Ik dank hem daarvoor en wens hem dan ook het allerbeste.”

Uitdagingen van 2015 tot nu
Edwin werd in september 2015 bestuurder van RIBW Nijmegen & Rivierenland. In die tijd was de financiering net naar de Wmo overgegaan, waarna al snel een flinke ambulantisering van beschermd wonen moest worden gerealiseerd. Ondertussen kreeg zelforganisatie verder invulling krijgen en werden financiële- en vastgoedproblemen aangepakt.

Merkbare veranderingen
Edwin: “Wat ik echt lastig vond, was om de professionals en cliënten zo min mogelijk te laten merken van alle veranderingen die nodig waren in het systeem, de financiering en de organisatie. Dat is dus ook maar ten dele gelukt. De veranderingen waren te groot en de tijdslijnen te kort om geen druk op de werkvloer te voelen. Onlangs heb ik de wethouders in de regio nog verteld dat ik professionals en cliënten zo graag beleidsresistentie gun. Zeg maar dat alle regelgedoe wordt afgevangen, voordat die de werkvloer raakt. Dat dit een eyeopener voor ze was, zegt helaas genoeg.”

Toekomst
De Raad van Toezicht heeft inmiddels stappen gezet in de opvolging van Edwin.

andere interessante nieuwsartikelen

Life Goals Festival Nijmegen 2024
Life Goals Festival Nijmegen 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten