Na Prinsjesdag klonk er vanuit allerlei hoeken onvrede over de plannen voor het komende jaar. Een visie op een aantal grote problemen in de samenleving ontbreekt. Te vaak stokt het bij: meer geld.

Edwin ten Holte ziet ze met lede ogen vertrekken: medewerkers met hart voor de zorg, die zijn opgeleid voor werken in de zorg en die toch overstappen naar een andere sector. Om mensen vast te houden moet je ze vrijlaten, is zijn overtuiging. Daarom deelt hij zijn medewerkers met negen andere zorginstellingen in Gelderland. "Dan zie ik weleens een goudhaantje vertrekken. Dat is even slikken, maar ik krijg er weer een andere voor terug", zegt Ten Holte, bestuurder van RIBW Nijmegen & Rivierenland, een instelling voor geestelijk gezondheidszorg. Het tekort aan medewerkers in de zorg is één van de problemen waar een nieuw kabinet mee te maken krijgt. Volgend jaar zijn er zo'n 70.000 zorgmedewerkers te weinig in Nederland. Voorkomen dat mensen de sector verlaten, is één van de manieren om dat tekort te verkleinen.

Het kabinet zou regionale samenwerking moeten stimuleren, vindt Ten Holte. Hij geeft niet alleen leiding aan zijn eigen zorginstelling, maar ook aan de Werkgeverij, een verband van tien zorginstellingen die onderling personeel uitwisselen. Dat kan via detachering of door medewerkers helemaal te laten overstappen naar een andere werkgever, waarbij ze hun vaste contract kunnen behouden. 

Ten Holte geeft een voorbeeld. "In de gesloten ggz, de geestelijke gezondheidszorg, is de werkdruk vaak hoog. Nu bieden wij ook ggz, maar zonder gesloten afdeling. Een medewerker die behoefte heeft aan minder werkdruk, zou een tijdje bij ons kunnen werken zonder dat hij meteen zijn baan kwijt is. Anders had hij de zorg misschien verlaten."

Omgekeerd heeft Ten Holte medewerkers die juist ervaring bij een gesloten ggz willen opdoen. Bevalt zo'n overstap, dan kan die permanent worden. De Werkgeverij bestaat nu vier jaar en helpt jaarlijks zo'n zestig medewerkers aan een andere werkplek. Ten Holte kan het niet staven met cijfers, maar hij is ervan overtuigd dat hij zo medewerkers voor de zorg kan behouden. 

Regionale samenwerking op de arbeidsmarkt komt nog niet veel voor in Nederland, stelt Ten Holte. "De taak om dat te veranderen ligt primair bij de werkgevers", stelt hij. Het kabinet zou het wel makkelijker kunnen maken, bijvoorbeeld door te voorkomen dat instellingen elkaar btw moeten berekenen bij het lenen van werknemers.

Verder leiden nieuwe regels en openbare aanbestedingen vaak tot onrust onder personeel. Ten Holte vindt dat de politiek bij ieder besluit moet meewegen wat dat betekent voor de werkdruk en autonomie van de medewerkers.

Hier vind je meer informatie over de Werkgeverij.

Bron: Krant Trouw

andere interessante nieuwsartikelen

De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten
Bezoek de buitenexpositie KIND VAN van 11 t/m 29 maart
Bezoek de buitenexpositie KIND VAN van 11 t/m 29 maart
3 minuten
Dunavast en RIBW tekenen voor zorgwoningen in Nijmegen
Dunavast en RIBW tekenen voor zorgwoningen in Nijmegen
3 minuten