Niemand hoeft in Nijmegen buiten te slapen. In de Jan Massinkhal is een noodopvang ingericht met 50 bedden. Alle daklozen, ook mensen zonder documenten en dakloze arbeidsmigranten, kunnen daar sinds woensdag terecht om te slapen, douchen en eten.

Na invoering van de meest recente coronamaatregelen op 3 november heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid alle gemeenten gevraagd voor extra opvang te zorgen voor dakloze en thuisloze mensen. In ieder geval tot en met 18 november, dan wordt bekend of de coronamaatregelen worden versoepeld.

Hal stond toch leeg

De gemeente Nijmegen heeft ervoor gekozen om de sporthal van de Jan Massinkhal hiervoor te gebruiken. Op dit moment wordt de hal toch niet gebruikt. In andere delen van het complex, bijvoorbeeld de in kickboksruimte, wordt nog wel gesport.

Het kostte de gemeente Nijmegen een week om de sporthal coronaproof in te richten om te slapen en overdag te verblijven. De opvang heeft een aparte ingang. Medewerkers van IrisZorg zorgen er voor de begeleiding. Sporters en daklozen ontmoeten elkaar niet.

Ontmoetingshuizen zijn dicht

De gemeente heeft woensdag alle hulpverleners in Nijmegen gevraagd daklozen te verwijzen naar de Jan Massinkhal. Sinds het coronavirus het leven beheerst zijn de meeste ontmoetingsruimten voor daklozen gesloten. Zij kunnen nu wel overdag terecht op de locaties waar ook nachtopvang is. Maar extra ruimte is er niet.

Wachtlijst

Op sommige locaties is door corona ook minder opvang mogelijk. Zoals bij NuNN (Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen). ,,Wij hebben nu eenmaal geen groot pand", zegt Maurice Custers van deze opvang. ,,Om een veilige afstand te houden kunnen we nu maar 17 in plaats van 24 mensen opvangen. We hebben op dit moment een behoorlijke wachtlijst.”

Custers vindt het vooral belangrijk dat iedereen bij deze extra opvang terecht kan. Gewoonlijk mogen dakloze arbeidsmigranten geen gebruik maken van daklozenopvang.

Buitenslapers

Hulpverleners schatten dat in Nijmegen veertig tot vijftig buitenslapers zijn. Zij overnachten in tentjes in het bos, de polder of in parken. Sommigen gebruiken een sheltersuit, een combinatie van jas en slaapzak.

,,Goed dat er voor hen een alternatief is", zegt Custers. ,,Zeker nu de winter eraan komt. Ook voor de groep die net niet dakloos is, is dit een oplossing. Ik doel op mensen die geen huis hebben en logeren bij familie of bekenden. Dit is soms een onwenselijke situatie.”

Hoe het verder gaat na 18 november, kan de woordvoerster van de gemeente niet zeggen. ,,Het is afwachten met welke maatregelen de regering dan komt.”

NB: in het artikel staat een fout, de NuNN biedt 21 opvangplaatsen i.p.v. 17 waarvan 1 coronakamer die vrij wordt gehouden.

Bron: De Gelderlander van 13 november 2020

andere interessante nieuwsartikelen