Organisaties WZW en WGV Zorg en Welzijn brachten vandaag het inspiratiedocument Ik weet RAAT uit met als thema ''De vloer op!'' waarin een nieuwe aanpak voor arbeidstekorten in zorg en welzijn wordt geïntroduceerd. Een thema wat relevant is, want de prognose voor 2030 is dat de provincie Gelderland tussen 11.500 en 15.800 zorg- en welzijnsmedewerkers tekort heeft. Tegelijkertijd is het verzuim nog nooit zo hoog geweest als nu en zoeken veel collega’s een baan buiten de sector. Daarom werden medewerkers van 26 zorg- en welzijnsorganisaties uit alle branches via Ik weet RAATuitgedaagd goede ideeën in te dienen om collega’s te behouden of slimmer te werken. Zij maakten daarmee kans op een bedrag van €10.000,- waarmee ze in staat werden gesteld hun idee daadwerkelijk uit te voeren. De oproep leverde maar liefst 202 goede ideeën op waar online bijna 10.000 keer op werd gestemd. Psychiatrisch ambulant begeleider Nicky Gijsbers is één van die winnaars met haar idee Samen in Beeld. In het inspiratiedocument vertelt ze hier meer over:  

Nicky Gijsbers: Samen in Beeld

Via vlogs geeft Nicky een inkijkje in haar werk als psychiatrisch ambulant begeleider bij RIBW Nijmegen & Rivierenland. In die vlogs neemt zij de kijker letterlijk mee op pad. Je ziet en hoort de cliënten van Nicky, haar collega’s en de medewerkers van samenwerkende organisaties. Dit levert eerlijke beelden op die niet alleen de diversiteit en complexiteit van het vak van Nicky belichten, maar ook laten zien hoe mooi, interessant en waardevol haar werk is. Nicky maakt de vlogs helemaal zelf: van presenteren en filmen tot editen en het toevoegen van special effects.

Nicky's belangrijkste les: 
“Bij elk idee dat je in de praktijk brengt, loop je tegen obstakels aan. Geef niet op. Wees als water. Het brengt je altijd ergens.”

Hoe ontstond jouw idee van de vlogs?

“Filmpjes maken deed ik al langer. Ik begon ermee in 2016, toen ik een persoonlijk verhaal verteld door een familielid mocht filmen.
Het was een open, mooie en ontroerende ervaring. Maar ik had wel zestig minuten aan materiaal! Veel te veel, om een bondig en pakkend portret te maken. Er moest flink in geknipt en gemonteerd worden, iets waar ik totaal geen ervaring in had. Mijn vriend wees me op een videobewerkingsprogramma waar ik toen mee aan de slag ging. Ik vond het superleuk. De kiem voor mijn Ik weet RAAT-idee is toen gelegd. Ik besefte dat je via film impact kunt maken doordat je zaken terugbrengt tot de essentie.”

Wat voegen jouw vlogs toe?

“Veel filmpjes en vlogs over de psychiatrie zijn behoorlijk corporate en laten vaak een medewerker van de afdeling communicatie aan het woord. Dus niet iemand die zelf op de werkvloer staat. Ik wil met mijn filmpjes een authentiek beeld geven van mijn werk en neem de kijker mee in mijn auto, op bezoek bij een cliënt, in gesprek met collega’s of met experts in een bepaalde materie. Ik laat kortom het soort zaken zien waarmee ik dagelijks te maken krijg. De vragen die ik in de vlogs stel zijn soms confronterend, maar dat hoort bij mijn werk! Omdat een respectvolle benadering aan de basis staat, zijn de antwoorden – en daardoor de vlogs – eerlijk. De hoofdpersonen die aan het woord komen, zijn trouwens altijd de eersten die het gemonteerde filmpje zien. Staan zij niet erachter dan pas ik dingen aan. Dat komt eigenlijk nooit voor.”

Wat is de impact van jouw vlogs?

“Die uit zich op meerdere manieren! Zo is mijn netwerk ontzettend vergroot. Door mijn vlogs gaan deuren sneller open, is het makkelijker om verbinding te leggen. Ik ben echt de vruchten gaan plukken van bestaande en nieuwe contacten. Ook de RIBW zelf heeft er wat aan. Zo heb ik van meerdere mensen gehoord dat zij door mijn vlogs ook bij zo’n fijne organisatie wilden werken, en hier daadwerkelijk hebben gesolliciteerd. Precies wat Ik weet RAAT beoogt: mensen enthousiast maken voor de sector. Maar het allermooiste vind ik dat ik mijn cliënten heb zien groeien. Niet alleen omdat ze een drempel durfden over te stappen met het delen van hun verhaal, ook omdat ze vanuit hun omgeving complimenten kregen die hun zelfvertrouwen een boost gaven.”

Heb je tips voor andere organisaties?

“Steun je medewerker om het idee concreet te maken. Net zoals je dat doet bij het ontwikkelplan van een cliënt. Daarin werk je ook in kleine stapjes toe naar een eindresultaat. Tegelijkertijd moet een organisatie waken voor een te hoog ambitieniveau en zich realiseren dat niet alles valt te plannen of meetbaar is.”

Benieuwd naar alle ideeën en interviews uit het inspiratiedocument? Je vindt het inspiratiedocument hier

andere interessante nieuwsartikelen

Life Goals Festival Nijmegen 2024
Life Goals Festival Nijmegen 2024
3 minuten
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten