Saskia van Essen was ooit een veelbelovende jazz-zangeres, maar door haar bipolaire stoornis heeft ze die belofte helaas niet kunnen waarmaken.

Inmiddels is Saskia 53 jaar en staat ze nog maar zelden op een podium. “Als ik zo depressief ben en dan met een somber gezicht sta te zingen en rondloop op een feest, dat vind ik niet fijn.”

Documentairemaker Kim Faber maakte een persoonlijke film over de door manische depressiviteit gekwelde artieste en laat hiermee zien welke invloed een bipolaire stoornis kan hebben op je leven en dromen. “Ik ben depressief geworden en kon helemaal niets meer verdragen. Het was allemaal te chaotisch voor mij,” vertelt Saskia in de documentaire. In de persoonlijke film zien we zowel de goede als slechte periodes van de zangeres. Saskia beschrijft deze periodes en vertelt hoe ze zich voelt en hoe de wereld er op dat moment voor haar uitziet.

Kim Faber was altijd al gefascineerd door mensen met psychische problemen. Via haar moeder kwam ze in contact met de talentvolle zangeres Saskia van Essen. “Dat haar carrière zo heeft geleden onder haar aandoening vond ik een heel wrang, maar ook een heel mooi gegeven voor een documentaire”, vertelt de 24-jarige maakster. Toen Kim haar benaderde, was Saskia erg geveild en wilde ze meteen meewerken aan het maken van de documentaire. Ze hebben elkaar een half jaar lang regelmatig gesproken om een wederzijds vertrouwen op te bouwen.

De documentaire ‘De regen komt niet van ver’ was op dinsdag 22 februari om 16.30 uur te zien op NPO 2 Extra. Wil je meer informatie over de documentaire of wil je deze graag terugkijken? Dat kan via deze link.

Bron: 2Doc

andere interessante nieuwsartikelen