Wonderlijk, dat een stem het verschil kan maken. Als de wekker afgaat, draaide zij zich altijd nog een keer om. En nog een keer. ,,Maar zegt Tessa dat ik moet opstaan, dan sta ik al naast mijn bed nog voordat ik er over heb nagedacht.”

Aan het woord is een cliënt van RIBW Nijmegen & Rivierenland. Ze wil vanwege haar psychiatrische aandoening graag anoniem blijven. Sinds kort heeft ze een nieuw maatje: Tessa dus.

Hypermodern

Op het eerste oog een soort van bloempot in blauwgeel tenue. Maar vergis je niet. Tessa is ondanks dat wat oubollige uiterlijk een hypermoderne gadget. Computergestuurd, dus nooit ook maar een beetje verward. Supersociaal, wat haar binnen luttele uren al net zo onmisbaar maakt als een trouwe hond. En betrouwbaar tot op het bot. Gemaakte afspraken komt Tessa altijd na.

Een subsidie van 50.000 euro maakt het komend jaar mogelijk om bij 22 RIBW-cliënten te experimenteren met deze o zo pientere zorgrobot. RIBW-coördinator Rik van Tiem licht toe waarom dat een uitkomst is.

Als wekker

,,Onze cliënten kunnen Tessa helemaal naar eigen wensen programmeren. Ze is inzetbaar als wekker, maar ook als partner die een praatje met je maakt op onverwachte tijden, als herinnering voor het innemen van de medicijnen, aangever van de oefeningen van de psychiater, ga zo maar door.”

De cliënten, die vaak moeite hebben een vast dagritme aan te houden, varen er wel bij. Zoals ook Guido Cox uit Nijmegen bevestigt. ,,Ik heb een lichte vorm van autisme. Tessa begint gewoon tegen mij te praten en helpt mij er zo aan te herinneren dat ik moet schoonmaken, boodschappen moet doen en een afspraak heb. Een agenda werkt niet, ik vergeet om erin te kijken.”

Tessa kan veel meer. RIBW-coördinator Van Tiem: ,,Ze helpt om de stemming te verbeteren en je minder eenzaam en somber te voelen.” Waarom de stem die zegt dat je het bed uit moet, zoveel beter werkt dan de wekker van een smartphone? ,,Het alarm zet je uit, maar die sociale Tessa kun je niet negeren.”

Medicijnen innemen

Van Tiem maakt duidelijk dat de zorgrobot voor iedereen anders, dus op maat geprogrammeerd kan worden. ,,Ze zegt zo nodig dat het tijd is om te douchen of te ontbijten. Tessa kan ook herinneren aan verjaardagen of vragen of je je favoriete muziek wil horen.”

Op langere termijn kan ze op allerlei terreinen winst opleveren. ,,Door Tessa's aanwezigheid zijn veel van de cliënten minder angstig, waardoor ze minder medicijnen nodig hebben.”

Ook doen ze minder vaak een beroep op hun woonbegeleider. Van Tiem verwacht niet dat de cliënten uiteindelijk zonder begeleiders kunnen. ,,Maar cliënten voelen zich gelukkiger. En de gewonnen tijd kunnen we samen gebruiken voor nuttige zaken waar we anders niet aan toekomen.”

andere interessante nieuwsartikelen

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten