Donderdag 10 december ontving bestuurder Edwin ten Holte van de RIBW Nijmegen & Rivierenland een IPS- inclusiviteitssticker voor zijn organisatie. Dé sticker die laat zien dat een organisatie kansen creëert voor collega’s met een psychische kwetsbaarheid. De sticker werd uitgereikt door Debby, de eerste medewerker werkzaam bij de RIBW vanuit een IPS-traject en haar IPS-trajectbegeleider Bart.

IPS-trajectdeelnemer Debby vertelt: “Na het afronden van mijn hbo-studie viel ik even in een ‘zwart gat’. Lange tijd stond mijn leven in het kader van studeren en de studie overleven. Ineens had ik vrije tijd en werd het lastiger om de dag goed in te vullen. Tijdens gesprekken met mijn ambulant begeleidster van de RIBW Nijmegen & Rivierenland kwamen de mogelijkheden van een IPS-traject naar boven. Daar ben ik toen mee aan de slag gegaan”.

Debby (IPS-trajectdeelnemer) en Edwin ten Holte (bestuurder van de RIBW Nijmegen & Rivierenland)

In verband met de corona-maatregelen houden Debby en Edwin 1,5 meter afstand

Aan de slag vanuit het IPS-traject

Debby: “Eerst kreeg ik een werkervaringsplek en proefplaatsing bij een holistisch therapeute. Daar werkte ik aan content voor social media en het ontwikkelen van cursusmateriaal. Ik leerde veel over wat ik nodig heb om goed te functioneren. Maar helaas kwam hier geen arbeidsovereenkomst uit voort. Toen kwam de vraag vanuit de RIBW Nijmegen & Rivierenland op mijn pad. Zij zochten ondersteuning op het gebied van social media. Na een paar keer meedraaien in het communicatieteam besloten we samen om verder te gaan.”

Kijken naar mogelijkheden in plaats van beperkingen

Debby: “Werken bij de RIBW betekent voor mij ontwikkeling, structuur en stabiliteit. Het is een organisatie waar ik mij erg thuis voel. Er is ruimte voor mijn kwetsbaarheden en er wordt gekeken naar mijn mogelijkheden in plaats van mijn beperkingen. Dat maakt dat ik mij geen patiënt meer voel maar een mens. Die optimaal meedraait in de maatschappij en er mag zijn. Naast het werk wilde ik iets met mijn ervaring wilde doen. Ik keek naar de opleiding tot ervaringsdeskundige, maar koos toch voor een opleiding tot lifecoach. Deze rondde ik recent af met een 9,5. Binnen de RIBW krijg ik de ruimte om deze kennis en vaardigheden in te zetten en te blijven ontwikkelen.”

Samen zoeken naar wat het beste aansluit

IPS-trajectbegeleider Bart vertelt: “Waarom de RIBW Nijmegen & Rivierenland deze sticker verdient? Omdat er écht rekening wordt gehouden met wie Debby is. Dus met wat haar uitdagingen en kwaliteiten zijn en welke taken binnen de functie het beste bij haar passen. Zo zoekt de RIBW steeds samen met Debby en mij naar wat het beste aansluit om prettig te (blijven) functioneren en ontwikkelen. Het is mooi om te zien dat een maatschappelijk verantwoorde organisatie hier flexibel in is en ruimte wilt blijven bieden aan collega’s die werkzaam zijn vanuit een IPS-traject.”

Erkenning voor inzet RIBW

Bestuurder Edwin ten Holte: “Met trots plak in deze erkenning op ons pand. Want IPS sluit goed aan bij de doelstelling van de RIBW; wij maken mensen sterker. Daarom zijn er ook IPS-trajectbegeleiders bij ons werkzaam en hopen wij samen met bedrijven in de regio de trajecten hierin uit te breiden. Maar ‘practice what you preach’. Dus ook wij willen steeds vaker investeren in werknemers met een IPS-traject en hopen in de toekomst meer plekken beschikbaar te stellen.”

Verbeterpunten

Bart: “Omdat we constant in gesprek blijven tussen werkgever en werknemer is er ook ruimte om verbeterpunten met elkaar te delen. Nu werkt maar één medewerker bij de RIBW met IPS-ondersteuning. Het zou zo mooi zijn als dit aantal in de toekomst toeneemt. Door passende matches te zoeken in de beschikbare functies of zelfs functies te creëren. Ook kan de organisatie nog wat doen aan haar inwerkprocedure en taal op de werkvloer. Hoe maak je die nu inclusief, zodat de kans op (zelf)stigmatisering nog verder afneemt? Als IPS-trajectbegeleider blijf ik hier graag over in gesprek.”

Meer weten over IPS? Bekijk dan deze video. IPS-trajectbegeleiders Marleen en Bart vertellen over een IPS-traject en hoeveel impact je kan hebben in iemands leven. Een betaalde baan werkt als medicijn.

Kijk voor meer informatie over IPS op de pagina IPS op deze website, of de pagina speciaal voor bedrijven. 

andere interessante nieuwsartikelen

Life Goals Festival Nijmegen 2024
Life Goals Festival Nijmegen 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten