Van september 2020 tot april 2021 draaide er onder leiding van Samen Sterk zonder Stigma in het PEPPER-consortium de pilot ‘Zie mij zonder stigma in de ggz’. De resultaten uit de evaluatie zullen deze zomer gepubliceerd worden, maar met deze korte vooruitblik lichten we nu alvast een tipje van de sluier op. 

Aan de pilot deden drie instellingen mee die aangesloten zijn bij het PEPPER-consortium (Dimence, GGnet, RIBW GO) en één andere instelling (Wopit). Tijdens de pilot werden verschillende tools van Samen Sterk ingezet om de doelstelling te bereiken: destigmatisering écht onderdeel maken van het beleid en de dagelijkse praktijk van de deelnemende teams. 

Vooruitgang geboekt

Het traject is onlangs in samenwerking met het PEPPER-consortium geëvalueerd. De resultaten hiervan zullen deze zomer gepubliceerd worden. Een korte vooruitblik op de conclusie laat zien dat de meeste teams vooruitgang hebben geboekt ten aanzien van bewustwording en meer kennis hebben gekregen op het gebied van stigma. In bepaalde teams worden stappen gezet om het thema te borgen. Het wordt als zeer helpend gezien om persoonlijke verhalen en openheid in teams als startpunt te nemen om stigma bespreekbaar te maken.  

De waardevolle lessen en succesfactoren die de teams én Samen Sterk uit de pilot hebben gehaald zullen onderdeel zijn van een blauwdruk voor implementatie van destigmatisering in de ggz, die later dit jaar zal verschijnen. Die blauwdruk zal vervolgens gebruikt worden bij andere instellingen/teams. 

Bron & foto: www.samensterkzonderstigma.nl

andere interessante nieuwsartikelen

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten