Het gemis aan sociale contacten, geen sport als uitlaatklep en ook ouders die een wat prikkelbaarder zijn hebben invloed op het gedrag van kinderen. Maar andersom hebben de thuiszittende kinderen ook verregaande invloed op het stressniveau van de ouders. Veel mensen ervaren door de dreiging van het coronavirus gevoelens van stress, angst en onveiligheid.

Mensen maken zich zorgen om de gezondheid van zichzelf of van een naaste. Maar ook over de toekomst, bijvoorbeeld over hoe het verder moet met hun baan, of een vakantie nog door kan gaan of over wat voor invloed dit heeft op de economie. Dit alles zorgt voor stress, zeker nu het langer duurt en het aantal maatregelen toeneemt. Er zijn echter manieren om de stress te verminderen.

Mindfulness

Meditatie is niet voor iedereen, maar iedereen wil wel in het moment leren leven in plaats van altijd in alle staten zijn. Mindfulness is een relatief jonge techniek waarmee je jezelf dit kunt aanleren. Natuurlijk moet je daar wat voor doen. Er zit tijd en oefening in. Je leert aan de hand van verschillende opdrachten je te focussen op wat je op dat moment aan het doen ben en te constateren wanneer je afdrijft. Het is verre van een straftraining. De bedoeling is immers dat je op een milde manier kijkt naar hoe je je laat afleiden, dit constateert en jezelf weer terugbrengt naar waar de aandacht moet liggen. Dat kun je ook thuis oefenen. Er zijn verschillende apps met mindfulness-oefeningen die in eerste instantie erg zweverig kunnen aanvoelen, maar uiteindelijk ook rust kunnen geven wanneer je je er aan overgeeft.

Fidget toys

Iedereen kent de ongekende rage van de fidget spinners uit 2017 nog wel; een draaiend rad wat een stress verlichtende werking heeft. De anti-stress fidget toys zijn terug en lijken nóg harder te gaan dan in 2017. De spinner is nu vervangen door de pop it toy en de fidget cubes maar het stress verlagende idee is hetzelfde gebleven. De rage van de fidget toys is ontstaan op Tik Tok.

Bewegen

Als je gestrest bent en het gevoel hebt dat je tijd tekortkomt, is tijd inruimen voor sporten of wat laagdrempeliger bewegen misschien wel het laatste wat je wilt. Maar tijd in ruimen om actief te bewegen kan juist voor minder stress zorgen. Bewegen als dusdanig is niet altijd voldoende, je moet je er ook op concentreren. Dat kan verlichtend werken, omdat je zo het oeverloze malen in je hoofd, het eindeloos herkauwen van negatieve gedachten, doorbreekt. In tegenstelling tot medicatie geeft beweging mensen ook een vorm van zelfcontrole: ze krijgen weer de regie over wat er in hun lichaam gebeurt. Ook dat kan nuttig zijn.