Door Ilja Kramer

De rubriek ‘Blik op herstel’ geeft een inkijkje in het dagelijkse werk van de herstelcoaches & vrijwilligers van Team Herstel van RIBW Nijmegen & Rivierenland. In deze editie staat het verhaal van Ilja centraal. “Mijn hond brengt veel vreugde en plezier. Bij de mensen met wie ik werk zie ik ook vaak dat een huisdier heel troostend en helpend kan zijn.”

Het schilderij ‘… en een hond’ van Mirjam Peters (zie afbeelding) raakt bij Ilja een snaar. Zo ziet herstel er voor haar uit. Eerst in de vorm van haar maltezer Storm, en nu in haar poedel Laika. Wat zij voor haar herstel hebben betekend, en nog steeds betekenen, is immens. De trouwe viervoeter, die niet van haar kant week toen zij in een diepe depressie weggezonken was. Lieve Storm, die weken, maandenlang op de deurmat lag te wachten tot Ilja weer thuiskwam uit opname. Het nooit oordelende en altijd vrolijke huisdier. Die structuur aanbracht waar zij dat zelf niet meer kon. En de reden waarom Ilja toch naar buiten ging, against all odds. Haar hond bood haar een anker, structuur en onvoorwaardelijke liefde.

Hond Laika brengt Ilja vreugde & dankbaarheid
“Inmiddels ben ik alweer – gelukkig – een flink aantal jaar in rustiger vaarwater. Met dank aan mijn medicatie, mijn psychiater, mijn mindfulness & yoga, mijn meditatie en mijn werk. Mijn liefhebbende gezin en mijn lieve vrienden. En een hond! Onze hond Laika. Laika is ons zonnetje in huis. Dol op alles en iedereen geeft ze niet alleen mij en mijn gezin, maar ook iedere voorbijganger op straat een glimlach op het gezicht. En mij een glimlach in mijn hart. Haar zien en met haar samenzijn biedt mij oprecht vreugde. Ik voel mijn hart een sprongetje maken als ik thuiskom en ze me helemaal onder haar kusjes bedelft. Als ik haar zie spelen en rennen op het strand en in de branding, voel ik oprecht plezier. En dankbaarheid. Dankbaar dat ze er voor me is en dankbaar dat ik die dankbaarheid ook echt kan voelen.”

Ontdekken wat helpend is
“Herstel is voor mensen met een psychische kwetsbaarheid meestal niet ‘herstel’ in de traditionele zin van het woord. Herstellen in de zin van genezen of beter worden. Herstel is voor mij een continu proces van mezelf en mijn kwetsbaarheden leren kennen en ontdekken wat mij helpt in dit herstelproces. Dat kan van alles zijn. Naast hond Laika is ook mijn medicatie en mijn controles bij de psychiater zeer helpend. Ook mijn man en kinderen, familie, vrienden en collega’s bieden mij steun. En ook mijn werk is heel herstelondersteunend. Sinds anderhalf jaar mag ik als ervaringsdeskundig herstelcoach mijn eigen ervaring inzetten om anderen in hun proces van herstel te begeleiden. Bij de mensen met wie ik werk zie ik ook vaak dat een huisdier heel troostend en helpend zijn.”

Worsteling met een bipolaire kwetsbaarheid
“Mirjam Peters laat in haar prachtige platenboek ‘Kunst van Manie en Depressie’ haar worsteling met haar bipolaire kwetsbaarheid zien. Waar ik meer met woorden heb, schildert en tekent Mirjam haar emoties van zich af. Dit resulteert in mooie, heftige, verontrustende, herkenbare en ook troostende schilderijen. Het boek is opgedeeld in drie hoofdstukken: Manie, depressie en herstel. Bij manie en depressie kan je je meteen wat voorstellen, maar hoe ziet herstel eruit? Mirjam geeft zelf het belang van herstel als volgt weer: ‘… herstel vind ik belangrijk omdat je na een depressie niet opeens weer stabiel en gelukkig bent, maar dat je een herstelproces doorloopt en misschien niet meer dezelfde wordt.’

Bronvermelding foto: Mirjam Peters