Het heeft maar liefst tien jaar geduurd en heeft veel verzet van de buurt opgeleverd, maar aan de Stadbroekseweg in Nijmegen zijn alsnog een aantal zorgwoningen gebouwd. Deze nieuwe huisjes hebben de naam ‘skaeve huse’ gekregen, maar staan beter bekend als ‘asowoningen’. De zorgwoningen zijn bedoeld voor mensen die zich niet aan een gewone woonomgeving kunnen aanpassen, omdat ze dit niet kunnen of willen.

“Een heugelijk feit en een feest dat het is gelukt,” aldus wethouder Grete Visser. Volgens haar zijn deze woningen dan ook hard nodig. “Deze mensen hebben echt een afgezonderde woning nodig en leven daar hun leven zo goed en zo kwaad als het gaat, met begeleiding. Anders slapen ze veelal buiten, omdat ze in een andere opvang niet terecht kunnen.” Volgens de wethouder komt dat omdat het kwetsbare mensen zijn die behoefte hebben aan een rustige omgeving. De rust die ze nodig hebben, kunnen ze hier vinden.

Begeleiding van de RIBW

Op het terrein aan de Stadbroekseweg in Nijmegen staan in totaal acht woningen en één woning waar een begeleider aanwezig zal zijn. De bewoners krijgen begeleiding van diverse zorginstanties, waaronder ook de RIBW. Ze krijgen onder andere begeleiding bij het zelfstandig wonen en ontvangen psychische- of medische zorgbegeleiding.

Verzet van buurtbewoners

De komst van de zorgwoningen leverde veel kritiek op. Dit komt omdat de woningen ook wel ‘asowoningen’ genoemd worden. Zo vreesden de buurtbewoners voor geluidsoverlast, stankoverlast en drugsgebruik. Om overlast te voorkomen heeft de gemeente Nijmegen samen met zorginstellingen, politie, de woningcorporatie en de buurt een plan gemaakt. Hierin staat bijvoorbeeld voor wie de woningen bedoeld zijn en contactgegevens voor als er vragen of meldingen zijn.

Meer weten over de oplevering van de woonunits? Bekijk dan het nieuwsitem in de onderstaande uitzending van GLD Nieuws. Het item begint vanaf minuut 8.32.

Bron: GLD Nieuws

andere interessante nieuwsartikelen

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten