Gisterenavond op 2 november 2022 vond het symposium WAAN-ZINNIG#2 plaats, een event waarbij thema’s als stemmen horen, herstel, emancipatie en samenwerking in de GGZ centraal stonden. De avond kon zowel op locatie als online worden bijgewoond. Met een volle collegezaal en honderden online deelnemers was WAAN-ZINNIG#2 een waar succes!

Robin Timmers over stemmen horen
Robin trapte het event af met een toelichting op het Steunpunt Stemmen Horen, de 2e druk van zijn boek en zijn ervaringsverhaal. Het verhaal van Robin over leren omgaan met stemmen horen en herstel kun je ook nog teruglezen op onze website. “In het laatste jaar van mijn studie psychologie hoorde ik voor het eerst stemmen in mijn hoofd. Ik wist niet wat me overkwam en ik had ook geen idee hoe ik ermee om moest gaan. Deze ervaring zou mijn leven voorgoed veranderen.”

Documentaire Breinpijn
Daarna toonde Eelco van Gelderen zijn indrukwekkende film Breinpijn. “Na jaren behandelen en boos zijn om wat ik kwijt was zei mijn begeleider eens tegen me: ‘Wat kan en wil je nou wél in je leven?’. Dat hielp en stimuleerde mij enorm”. Breinpijn is een documentaire over schizofrenie, psychose, stemmen horen en herstel. Meer te weten komen over de docu? Neem dan een kijkje op de website van Breinpijn.

Prof. Philippe Delespaul over mentale zorg
Na de documentaire deelde prof. Philippe Delespaul met rust en bezinning zijn visie op goede mentale zorg. Zo vertelde hij als mede-initiatiefnemer onder andere over De Nieuwe GGZ beweging en het Ecosysteem voor Mentale Gezondheid (GEM). “Optimale zorg versnelt de weg naar herstel. Sluipwegen zorgen ervoor dat we kansen om te leren missen. En… the journey (and daily life) is more important than the destination.”

Dr. Alie Weerman over ervaringsdeskundigheid
Tenslotte gaf de gedreven dr. Alie Weerman een pleidooi voor ervaringskennis als eerste en belangrijkste bron van kennis. Ook vertelde ze meer over het Kwaliteitsysteem Ervaringsdeskundigheid, waarmee deze ervaringskennis versterkt kan worden.

Een mooie afsluiting
De avond eindigde met een korte open uitwisseling met het publiek. Bram van der Hoeven, ook wel bekend als Lucinate, liet allerlei subtiele soundscapes uit zijn basgitaar horen tijdens de inloop, pauze en afsluiting.

Al met al was het een geslaagde avond waarin herstel, emancipatie en samenwerking in de GGZ aan bod kwam.

Meer lezen over de sprekers en waar zij over vertelden? Lees dan ook WAAN-ZINNIG#2: Symposium over stemmen horen en de weg naar herstel.

andere interessante nieuwsartikelen