Rosemarijn (25 jaar), is derdejaars HBO-student Social Work aan Avans Hogeschool. Op dit moment loopt zij bij de RIBW Nijmegen & Rivierenland stage als ambulant begeleider team OGGZ voor 32 uur per week. Ze heeft het enorm naar haar zin en daarom wil ze graag meer bekendheid voor zowel de opleiding die ze volgt, als voor de RIBW.

‘Ik werk in een heel leuk klein team. Hoewel iedereen zelfstandig werkt, is er toch een nauw contact met de collega’s. Het werk zelf is echt van mens-tot-mens. Maar er is ook een belangrijke administratieve kant, waarin je ook veel regelt voor of samen met je cliënt. Die combinatie vind ik heel mooi.

Ik heb eerder al proefstages gehad, dat was vooral werken met kinderen en jeugd. Ook wel jeugd met een rugzakje. Nu werk ik met volwassenen met diverse psychische aandoeningen en dat is echt wel heel anders. Ik merk aan mezelf, dat ik de doelgroep binnen het RIBW, toch wel heel interessant vind. Ik ben veel jonger dan de rest van het team, dat vond ik flink spannend toen ik mijn stage begon. Ik denk nu nog wel: ‘Jullie zitten al zolang in dit werkveld en hebben al zoveel ervaring…’ Ik vind het nog steeds best spannend om mijn verhaal te doen en bijvoorbeeld een probleem kenbaar te maken, maar ik merk dat ik gehoord word en ik voel me heel veilig binnen het team. De collega’s zeggen dan juist weer dat ze mijn frisse blik als waardevol zien.

Tijdens mijn stage in de ambulante zorg werk ik twee dagen helemaal zelfstandig en twee dagen samen met een stage-begeleider. We werken 1-op-1 met cliënten, meestal in de thuissituatie, maar soms ook wel in woonvoorzieningen. Hierbij heb je dan te maken met bijvoorbeeld forensische cliënten die weer op weg terug naar de maatschappij zijn. Wat ik heb gemerkt is dat iedere begeleider een eigen draai geeft aan de begeleiding. De een is heel gestructureerd, de ander gebruikt veel humor in de begeleiding. Ik heb in het begin van de stage me wel eens niet veilig gevoeld. Dat was toen ineens vanuit het niets, een cliënt verbaal agressief werd. Ik schrok enorm en wist echt even niet hoe ik daar mee om moest gaan. Gelukkig pakte mijn stage-begeleider dat meteen op. We hebben een goed nagesprek gehad. Ik begreep dat het deel uitmaakt van het ziektebeeld van deze cliënt en dat het niet tegen mij gericht was. De keren erna kon ik er dan ook prima mee omgaan.

De reden dat ik voor de opleiding Social Work heb gekozen, is omdat ik altijd al graag mensen heb willen helpen en ondersteuning wilde bieden. Nadat ik het programma ‘Verslaafd’ had gekeken, wist ik zeker dat ik in de verslavingszorg wilde gaan werken. Uiteindelijk ging mijn voorkeur toch uit naar een organisatie, waar je met meer diverse problematiek te maken hebt. Vandaar ook mijn keuze voor de RIBW, waar je werkt met mensen met hele verschillende psychische aandoeningen. En soms dan ook in combinatie met een verslaving. Ik vind zelf ondersteuning en begeleiding ook interessanter dan zorg. Het meest fascinerend en tegelijkertijd ook erg pittig, vind ik cliënten met schizofrenie en waanbeelden. Soms heel spannend om die te begeleiden, maar dat is de uitdaging. Naarmate je er meer ervaring mee hebt, voel je sneller aan wat de beste manier is om te reageren, in welke situatie dan ook met een cliënt. Je ontwikkelt een ‘Fingerspitzengefühl’.

“Mensen met waanbeelden zien de wereld anders. Dat vind ik zo fascinerend.”

De RIBW Nijmegen & Rivierenland is echt een hele fijne organisatie om stage te lopen. Je krijgt fijne begeleiding. Ook worden er regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar je andere stagiaires ontmoeten kunt en er is een online leerplatform waar je gebruik van kunt maken.

Een tip voor de RIBW is nog wel om iets beter in te spelen op de reiskosten die je maakt als stagiair. De vergoeding die je daarvoor ontvangt is eigenlijk echt ontoereikend. Maar buiten dat ben ik heel blij dat ik mijn stage hier kan doen. Ik heb al een MBO-diploma en daarom hoop ik na mijn stage toch aan het werk kan binnen RIBW Nijmegen & Rivierenland. Zo leuk vind ik het hier!’

Wil jij ook graag stage lopen bij de RIBW? Of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Neem dan eens een kijkje op onze Stage & Leren pagina voor meer informatie en de vacatures.