Nikki is een van de bijna 580.000 kinderen in Nederland die opgroeien met ouders die kampen met een psychische kwetsbaarheid en/of verslavingsproblemen. Ruim 65% van deze kinderen ontwikkelt zelf ook een psychische stoornis of verslaving. In de documentaire Nikki, die sinds deze week te zien is op Videoland, krijgen we een kijkje in het leven van Nikki en zien we hoe het is om op te groeien met ouders die niet goed voor je kunnen zorgen.

Moeder met persoonlijkheidsstoornis en dakloze vader
De moeder van Nikki, Karin, kampt met een persoonlijkheidsstoornis (borderline), waardoor ze het vaak moeilijk heeft met zichzelf. Hierdoor komen allerlei klusjes, zoals boodschappen doen, de was doen en het avondeten bereiden, vaak op Nikki’s bordje terecht. De vader van Nikki kan haar hierbij geen helpende hand bieden. Hij is dakloos en komt de bezoekafspraken die zijn gemaakt niet na. Toch duikt hij af en toe sporadisch op in haar leven. Zo staat hij soms ineens op het schoolplein of treed hij als inbreker haar huis binnen met een pakketje vol cadeaubonnen. Nikki vindt deze situatie erg moeilijk en ingewikkeld. Voor wie moet ze kiezen? Haar ouders of zichzelf?

Ik geef iets persoonlijks vrij
Nikki is inmiddels 18 jaar oud en het gaat goed met haar. Aan RTL Nieuws laat ze weten dat ze zelf, net als haar moeder, ook aan de medicatie heeft gezeten. Maar dat ze daar nu al ruim een jaar vanaf is. Binnenkort start ze met een hbo-opleiding tot sociaal werker. Ze wil via het hbo doorstromen naar de universiteit, waar ze neurologie wil studeren.
"Ik ben hard aan het werk om niet hetzelfde als mijn ouders te eindigen. Dat is lastig want het is heel moeilijk om van de bodem van de maatschappij omhoog te krabbelen, maar ik ben ervan overtuigd dat ik er ga komen," laat Nikki weten aan RTL.

Ze vindt het erg spannend hoe mensen gaan reageren op de documentaire. "Ik weet niet wat ik kan verwachten. Ik sta erachter dat de documentaire gemaakt is, maar het is iets heel persoonlijks dat ik vrijgeef. Ik heb straks niet meer de keuze wat ik wel en niet aan mensen vertel van mijn jeugd."

Kijk de docu Nikki op Videoland
De documentaire Nikki is sinds deze week te zien op Videoland en duurt ongeveer 2 uur.

Bron: RTL Nieuws

andere interessante nieuwsartikelen

Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
Lifegoals Fit en Fun event 23 april 2024
3 minuten
De RIBW zoekt jouw hulp!
De RIBW zoekt jouw hulp!
3 minuten