Op dit moment draait er een mooie, ontroerende film in Lux Nijmegen genaamd “Rose”. Rose is een Deense feelgood drama, geregisseerd door Niels Arden Oplev. Het verhaal speelt zich af in 1997 en gaat over Ellen die haar zusje Inger meeneemt op een busreis naar Parijs samen met haar man Vagn. Inger is schizofreen en woont in een inrichting voor mensen met psychische problemen. Dat ze met deze psychische kwetsbaarheid kampt, houdt ze niet geheim voor de buitenwereld. In tegendeel, ze deelt dit met alle medereizigers.

Door de psychische kwetsbaarheid van Inger is het soms spannend voor haar familie om haar mee te nemen op reis. Door de juiste hoeveelheid medicatie en het mijden van te veel prikkels, kan ze echter een redelijk normaal leven leiden en is ze in staat om met Ellen en Vagn, die goed voor haar zorgen, naar Parijs te reizen. Tijdens de reis maakt Inger kenbaar aan haar medereizigers dat ze schizofreen is. Dit is over het algemeen geen probleem, maar er zijn ook een aantal reizigers die hier moeite mee hebben.

Eenmaal aangekomen in Parijs blijkt Inger een verborgen agenda te hebben; ze is op zoek naar iemand die vroeger een belangrijke rol speelde in haar leven. Inger woonde vroeger een poosje in Parijs en was toen stapelverliefd geworden op een oudere man, die achteraf getrouwd bleek te zijn. Inger vertelt dat ze na deze relatie psychisch achteruit is gegaan. Nu ze terug is in de stad van de romantiek, vraagt Inger zich af of haar oude liefde nog op zijn oude adres woont en besluit ze naar hem op zoek te gaan.

We geven deze kijktip niet alleen omdat Inger heel open is over haar psychische kwetsbaarheid en deze film goed weergeeft wat schizofrenie met haar doet, het laat ook zien dat iedereen een psychische kwetsbaarheid kan hebben en ontwikkelen. Denk aan je zusje, zoals in dit geval. Maar het kan ook je buurvrouw, beste vriendin, moeder of collega overkomen. Mensen zoals jij en ik. 
Daarnaast hebben veel mensen een verkeerd beeld van schizofrenie, omdat ze niet goed begrijpen wat het precies inhoudt. Zo denken velen dat mensen met deze psychische kwetsbaarheid gewelddadig, eng en onvoorspelbaar zijn. De film Rose laat echter zien dat dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. 

Wil jij graag naar deze film? Kijk dan voor meer informatie en boek je tickets op de website van Lux.

Bekijk hier de trailer van Rose:

Bron: Lux Nijmegen
Bron afbeelding: Martin Dam Kristensen via Film Inc