“Ja, weet ik veel. Dat je gek in je kop bent of zo.” Een van de vele reacties die Simon van Wingerden en Tycho Thielen ontvingen toen zij voorbijgangers op straat vroegen: “Wat weet je over psychoses?”. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van wat een psychose inhoudt. Daarom besloten Simon en Tycho voor hun afstudeerproject een video te maken over dit stigma.

Volgens de GGZ hebben 8 op de 100 mensen in Nederland last van psychotische ervaringen. Desondanks weten veel mensen niet wat een psychose nu precies inhoudt. Daardoor ontstaat er een verkeerd, negatief beeld, ook wel een stigma genoemd.

Weg met het stigma rondom psychoses!
Simon en Tycho zijn afstudeerstudenten aan de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen). Onderdeel van hun afstuderen is een project waarmee ze impact willen maken op een maatschappelijk thema. Voor dit project kozen Simon en Tycho het thema psychoses, omdat iemand uit Simons netwerk hier last van heeft gehad. “Zij kreeg hierdoor veel gedoe op het werk. Haar behandelaar vertelde haar dan ook dat ze er beter minder open over kon zijn en dat ze het beter kon verdraaien naar iets dat mensen beter begrijpen. Denk aan een burn-out”, licht Simon toe.

Simon kent nog meer mensen die last hebben (gehad) van psychoses. Daarom weet hij zelf veel over deze psychische kwetsbaarheid en was hij erg gemotiveerd om voor zijn afstudeerproject met het stigma dat het meebrengt, aan de slag te gaan. “Psychoses klinken heel heftig als je ernaar zoekt op het internet. Je vindt dan vaak heftige verhalen. Hierdoor is het als het ware iets geworden waarover je niet mag en kan praten. Ik wilde hierin graag iets betekenen, zodat het stigma rondom psychoses verdwijnt.”

Ervaringsdeskundigen Ilja Kramer en Robin Timmers aan het woord
Voor dit project interviewden Simon en Tycho onder andere onze ervaringsdeskundigen Ilja Kramer en Robin Timmers. Zij kwamen bij RIBW Nijmegen & Rivierenland terecht via De Kentering in Nijmegen, een steunpunt voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid.

In de video deelt Ilja over haar psychose, hoe zij dit ervaarde en hoe anderen naar haar keken. Ook deelt ze wat zij precies deed en dacht tijdens haar psychose. “Ik was niet agressief, maar juist heel erg in verbinding.” Robin Timmers vertelt meer over wat dit stigma doet met mensen die hiermee kampen en dat het als het ware een zelfstigma creëert. Mensen die last hebben van psychoses schamen zich en praten er liever niet over. “Gemiddeld gezien hebben mensen met de diagnose schizofrenie meer last van het stigma dan van de symptomen”, aldus Robin Timmers.

Maar wat kunnen we eraan doen om dit stigma en zelfstigma weg te krijgen? Je ontdekt het in de video! Je bekijkt hem hieronder via YouTube.

andere interessante nieuwsartikelen