Stien den Hollander, ook wel bekend als S10, is een 22-jarige Nederlandse Zangeres en rapper. Veel van haar songteksten gaan over haar psychische problemen, waar ze vroeger mee worstelde. Hierover vertelt ze meer over in aflevering 4 van Boerderij van Dorst.

Stien bij Boerderij van Dorst
Boerderij van Dorst is een programma waarin Raven van Dorst zich terugtrekt op het platteland om zelf voedsel te verbouwen en bewuster met de natuur om te gaan. Tijdens elke aflevering ontvangt Raven twee BN’ers die meehelpen op de boerderij. In de vierde aflevering kwamen Stien den Hollander en Bram Krikke langs, die hielpen met het installeren van een hottub en het aanleggen van een bloementuin.

Depressies en psychoses
Stien kampte tijdens haar pubertijd met psychische problemen. Ze had onder andere last van zware depressies en psychosegevoeligheid. Het gaat nu gelukkig veel beter met de zangeres. Af en toe, wanneer ze stress heeft, komt het weer even naar boven. “Ik vind de donkere kant van mezelf heel eng. Als die weer even langskomt, raak ik altijd snel in paniek.” Gelukkig weet Stien zich nu snel weer te herpakken.

Opnames op jonge leeftijd
Stien vond het altijd lastig om naar de toekomst te kijken en kon zich niet voorstellen dat het leven ooit beter en leuker zou worden. “Ze konden geen diagnose voor mij vinden. Toen hebben ze mij op veertienjarige leeftijd voor drie weken naar de gesloten afdeling van de Bascule in Amsterdam gestuurd. Dat is een crisisafdeling en ik heb daar de allerergste dingen gezien. Allemaal kinderen die heel erg in de war zijn of gaten in hun armen hadden staan van de zelfbeschadiging. Dat is echt niet goed geweest voor mij. Als ik dat op die leeftijd niet had gezien en ze op de poli beter hun best hadden gedaan om een diagnose voor mij te vinden, dan had ik denk ik niet zo vaak opgenomen hoeven te worden.”

Verkeerde diagnose
Naast dat Stien als jong tienermeisje heftige dingen heeft gezien, heeft ze ook een verkeerde diagnose gekregen: autisme. Ze mocht hierdoor niet meer naar een normale middelbare school en kwam op het speciaal onderwijs terecht. Ook kreeg ze zware medicatie, waar ze uiteindelijk mee is gestopt. “Ik voelde dat het niet helemaal in mij zat. Dat ik dacht: het is ook iets buiten mij om dat dit zo gebeurt. Ik ben eigenlijk niet psychisch niet goed. Nu niet en toen ook niet. Er gebeurt gewoon veel in het leven, daar heb je geen grip op. Dat is het geweest. Dat overkomt iedereen en dus ook mij.”

Wil je aflevering 4 van Boerderij van Dorst terugkijken? Dat kan via de website van NPO Start.

Bron afbeelding: 3FM docu “S10: Storm over mij heen”