Vandaag is het Anti-stimga dag. Op deze dag wordt aandacht besteed aan het verminderen van discriminatie, negatieve stereotypen en vooroordelen tegenover mensen met een ernstige psychische kwetsbaarheid, zodat zij als gelijkwaardige burgers kunnen deelnemen aan de maatschappij. RIBW Nijmegen & Rivierenland zet zich hiervoor in en besteedt hier zoveel mogelijk aandacht aan, zoals afgelopen zondag tijdens 'Ik ben een open boek...' op de informatiemarkt 'Gezond in Noord'. Een van onze ervaringsdeskundigen, Ilja Kramer, zat in de organisatie en vertelt in dit artikel haar ervaringen over het evenement. 

Ik ben een open boek…
Onder de noemer ‘Ik ben een open boek…’ organiseerde ik samen met acht bevriende ervaringsdeskundigen afgelopen zondag 17 september een levende bibliotheek. We waren te gast op de informatiemarkt ‘Gezond in Noord’, een markt waar allerhande mensen, organisaties en bewonersinitiatieven op het gebied van gezondheid in Nijmegen Noord zich presenteerden.

Met onze levende bibliotheek wilden we mentale gezondheid voor het voetlicht brengen en stigma (vooroordelen) rond psychische kwetsbaarheid tegengaan. En wat mij betreft zijn we daar heel goed in geslaagd.

Bezoekers aan de markt konden ons als het ware lenen. In een persoonlijk gesprek vertelden deze levende boeken een stuk van hun levensverhaal, van hun herstelverhaal. Dit leverde echt hele mooie, intense en openhartige gesprekken op.

Na een lang herstelproces gaat het nu beter met mij dan ooit
Zo werd Suzanna uitgeleend door een mevrouw die zich heel erg herkende in het aangrijpende verhaal van Suzanna. ‘Als jong kind werd ik mishandeld en misbruikt. Daardoor heb ik een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) ontwikkeld. Mijn ‘ik’ was opgedeeld in verschillende delen. Elk deel had zijn eigen gedachten, gevoelens, ervaringen en (tegenstrijdige) wensen. Dit maakte het leven erg ingewikkeld. Ook had ik last van herbelevingen, kon niet goed omgaan met emoties, en ik beschadigde mezelf. Na een lang herstelproces gaat het nu beter dan ooit met mij’.

Ik voel me nu eindelijk mezelf
Ons boek Martine was erg populair. Martine deelde met een aantal bezoekers, maar ook met een aantal organisaties op de infomarkt haar verhaal. Martine worstelt al haar hele leven met genderdysforie en alle problemen die dat met zich meebrengt. Zowel geestelijk als lichamelijk. Vier jaar geleden hakte zij de knoop door en sprong ze in het diepe. ‘Ik ben momenteel in transitie. Wat ook de nodige spanning veroorzaakt. Maar ik heb er geen spijt en voel me nu eindelijk mezelf!’

Werken aan zelfliefde
Mandy vertelde dat zij al als kind van drie maanden door Jeugdzorg uit huis werd geplaatst en van het ene naar het andere pleeggezin ging. Ook kwam zij in toxische relaties terecht door deze zwakke basis. Zij kreeg te maken met zware depressies. Het is nog niet eens zo lang geleden dat het Mandy lukt om haar leven om te buigen en aan zichzelf te werken. ‘Ik ben nog steeds bezig om oude patronen te doorbreken en te werken aan zelfliefde’.

Diep respect en diep geraakt
Ik heb diep respect voor Suzanna, Martine en Mandy, Ronald, Heidi, Jack, Ramon en Debbie die vandaag hun verhalen hebben gedeeld. Hun openheid en moed heeft me diep geraakt.

In hun verhalen over psychische kwetsbaarheid hebben bezoekers zich herkend. Hebben we hen een hart onder de riem kunnen steken en konden we hen ook iets leren over een leven dat voor hen ver van hun bed was. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Voor nu zetten we de boeken weer even op de plank. Mocht jij ook interesse hebben in zo’n levende bibliotheek, stuur me dan een berichtje (ilja.kramer@wijkggz.nl of 06 5113 62 01).

Mede mogelijk gemaakt door WijkGGZ
De levende bibliotheek werd mede mogelijk gemaakt door WijkGGZ Oud West & Noord.

In dit team werk ik als ervaringsdeskundige namens de RIBW NR. We staan wijkbewoners uit Oud West en Nijmegen Noord bij voor laagdrempelige en kortdurende (mentale) ondersteuning. Voor meer informatie over WijkGGZ en een overzicht van wat we doen en welke teams er zijn in Nijmegen en Rivierenland, kun je op onze 'WijkGGZ'-pagina terecht.

andere interessante nieuwsartikelen