Op zaterdag 10 september is het World Suicide Prevention Day, een internationale dag waarop we stilstaan bij mensen die er niet meer zijn. Daarnaast is het ook een dag waarop er aandacht wordt geschonken aan manieren om te voorkomen dat eenzame en radeloze mensen zichzelf van het leven beroven.

Vorig jaar vonden er meer dan 1.800 zelfdodingen plaats in Nederland, dat zijn er gemiddeld zo’n vijf per dag. Elke zelfdoding raakt ongeveer 135 mensen, wat betekent dat er vorig jaar meer dan 250.000 mensen zijn geraakt door het verdriet en verlies dat gepaard gaat met zelfdoding. Dat zijn schokkende cijfers, waardoor er een campagne is opgezet om te zorgen voor meer preventie en minder verdriet.

Gele lintjes
Gelukkig zetten velen zich al op allerlei manieren in voor preventie. Denk aan scholen, politie, schuldhulpverlening, ggz, buurthuizen, gemeenten, en meer. Iedereen die een bijdrage levert, helpt op zijn of haar manier om het zelfdodingcijfer in Nederland omlaag te brengen. Om hen in het zonnetje te zetten, zijn de gele lintjes in het leven geroepen. Geel is de internationale kleur voor hoop. Iedereen kan de gele lintjes bestellen, om bijvoorbeeld collega’s of familieleden in het zonnetje te zetten.

Gratis gele lintjes bestellen
Wil je graag gele lintjes bestellen voor jezelf of voor iemand anders die zich inzet voor suïcidepreventie? Dat kan door dit formulier op de website van 113.nl in te vullen. De lintjes zijn geheel gratis en worden rond 1 september opgestuurd.

Bron: GGZ Nieuws

andere interessante nieuwsartikelen